Belfeld

Uit Genealogie Limburg Wiki
Wapen van Belfeld

Algemene infomatie

Belfeld volgens landmeter Philipe Taisne, 1623

Belfeld (Limburgs: Belvend) is een dorp en voormalige gemeente in de provincie Limburg, dat sinds 2001 deel uitmaakt van de gemeente Venlo.

Belfeld in Opper-Gelre vormde eeuwenlang samen met Beesel de schepenbank Beesel en Belfeld. Volgens landmeter Philipe Taisne telde Belfeld in 1623 43 huizen en 2 pachtboerderijen; in Beesel en Belfeld samen woonden toen in totaal 554 communicanten.

In de Franse tijd werd Belfeld een zelfstandige gemeente. Op 1 januari 2001 werd het samen met Tegelen en een deel van Grubbenvorst toegevoegd aan de nieuwe gemeente Venlo.

Naam

In een document uit 1326, bewaard in het archief Düsseldorf, wordt de naam voor het eerst vermeld als "Bellefelt". Het betekent dan waarschijnlijk "wit veld" en dat kan dan kloppen bij wat gevonden is onder het akkergebied aldaar, genaamd Witveld, waar namelijk relatief wit zand ligt.[1]

DTB-registers en Burgerlijke Stand

Urbanuskerk

De St.-Urbanusparochie te Belfeld werd opgericht op 24 april 1571 door Wilhelmus Lindanus, bisschop te Roermond. De parochie omvat de buurtschappen Belfeld-Dorp, Bolenberg, Broek en Geloo. Eenkele eerdere DTB-aantekeningen bevinden zich in de registers van de St.-Martinusparochie te Tegelen. De DTB-registers van Belfeld omvatten:

  • dopen vanaf 1658
  • trouwen vanaf 1659
  • begraven vanaf 1662

De registers zijn in redelijk goede staat bewaard gebleven en zijn door de diverse pastoors en kapelaans vrij goed bijgehouden. Sommige handschriften zijn onduidelijk en enkele gegevens lijken te ontbreken. Bij begraven en overlijden is niet altijd de juiste datum vermeld, zoals blijkt uit vergelijking met andere bronnen. Op de DTB-registers zijn klappers gemaakt door Hans Peeters te Reuver; Loe Giesen maakte gezinsbladen op basis van de registers plus aanvullende gegevens.

De registers van de Burgerlijke Stand zijn ontsloten door Hans Peeters uit Reuver. Klappers voor deze registers bevinden zich bij Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal en zie ook deze link DTB-registers en Burgelijke Stand Belfeld.

Families die geruime tijd in Belfeld woonden of er al langer wonen

Noot

  1. Zie voor de naamsgeschiedenis van Bellefelt [1]

Literatuur

Bronnen

Externe links