Gezinsblad

Uit Genealogie Limburg Wiki

Een gezinsblad is een hulpmiddel voor het noteren van genealogische gegevens in de vorm van een invulformulier. Oorspronkelijk gebeurde dit met pen en papier en sommige genealogen werken nog steeds zo, naar volle tevredenheid. Sinds de automatisering zijn intrede heeft gedaan, maken echter steeds meer genealogen gebruik van geautomatiseerde gezinsbladen. Dit kan in algemene programma's zoals Access, Excel of Word, maar veel gebruikers kiezen voor een gespecialiseerd programma. Een heel algemeen gezinsblad bevat tenminste onderstaande gegevens.
Zorgvuldigheid gaat boven volledigheid. Met name bij een ontbrekende geboortedatum worden snel onjuiste aannames gedaan over de leeftijd (ook al kent u slechts één huwelijk, het kan best gaan om een tweede of derde huwelijk) en overhaaste conclusies getrokken. Vul geen gegevens in die u niet kunt onderbouwen.

MAN:
roepnaam + achternaam
doopnamen / voornamen
plaats en datum geboorte
plaats en datum overlijden
plaats en datum begraven of crematie
vader
moeder
opmerkingen (bijv. militiegevens, beroep, testament)

VROUW:
roepnaam + achternaam
doopnamen / voornamen
plaats en datum geboorte
plaats en datum overlijden
plaats en datum begraven of crematie
vader
moeder
opmerkingen

RELATIE:
plaats en datum wettelijk huwelijk
plaats en datum kerkelijk huwelijk
namen van de huwelijksgetuigen
opmerkingen (bijv. huwelijksvoorwaarden, ontbinding huwelijk)

ADRESGEGEVENS

KINDEREN:
doopnamen / voornamen
roepnaam
geslacht m/v
plaats en datum geboorte
plaats en datum dopen
namen van alle doopgetuigen (ook de vervangende)
plaats en datum overlijden (noteer evt. de namen van de aangevers)
opmerkingen

Bij gehuwde kinderen wordt hiervan een apart gezinsblad ingevuld. Een geautomatiseerd heeft zelden kant-en-klare oplossingen voor ieder denkbaar probleem, bijv. als een persoon als vermist is opgegeven. Gelukkig zijn er dan de opmerking-velden. Ook zult u vroeg of laat tegenstrijdige gegevens tegenkomen. Vergeet bij alle gegevens niet om te noteren waar u ze vond. Hiermee bespaart u veel tijd en moeite als u later iets wil controleren.

De belangrijkste gegevens uit de gezinsbladen kunt u gebruiken voor weergave in een kwartierstaat.

Externe links

Welke genealogische software voor u het beste is, is vooral een kwestie van behoefte en smaak. Onderstaand lijstje streeft niet naar volledigheid. De meeste gezoekers van GenWiki Limburg gebruiken een van de Nederlandstalige programma's. Kies in ieder geval een programma dat in staat is om Gedcom bestanden te importeren en exporteren.

Nederlandstalige software

Engelstalige software