Malborgh

Uit Genealogie Limburg Wiki

De Malborgh in Buggenum ligt op de rand van een oude Maasarm. De hof werd vroeger ook wel Meleborg genoemd. Deze hof bestond waarschijnlijk al in de 14e eeuw. Zo zien we tussen 1354 en 1380 een Bela van Swalmen, vrouwe van Malborch, als abdis van het Munsterklooster te Roermond. In 1387 verkochten Conrard van der Horst en zijn vrouw Christina van Blitterwijck de Malberg onder Buggenum aan Daem van Harff genaamd Hoengen.

De Malborgh was een leengoed van de graven van Horn. Aan de hof was een leen- en laathof verbonden. In 1470 verkocht Conrard van der Horst de boerderij - met toestemming van zijn vrouw Catharina van Tegelen - aan het klooster Sint Elisabethsdal te Nunhem. Een laatboek vanaf de 17e eeuw bevindt zich in het archief van kasteel Haag (inv.nr. 1307). Vanaf 1696 tot 1723 was het klooster eigenaar van enkele heerlijke rechten.

Malborgh.jpg

Na de Franse inval van 1794 werden alle kloostergoederen geconfisqueerd door de overheid. De Malborgh werd na een veiling in 1798 eigendom van Charles Lebrun. Deze verkocht de hof aan de familie Waegemans. Het huidige kasteelachtige landhuis werd - waarschijnlijk rond 1830 - gebouwd door Joseph Waegemans. De gebouwen worden tegenwoordig, na een restauratie in 1984, gebruikt als kantoor, woonhuis en bedrijfsruimte.

Literatuur

  • Wim Hupperetz, Ben Olde Meierink en Ronald Rommers (red.), Kastelen in Limburg, blz. 203.