Sinnich

Uit Genealogie Limburg Wiki

Bewerkt naar een drietal artikelen in Wikipedia

Sinnich (Limburgs: Zinnig, Zennig) is een buurtschap van Teuven, een deelgemeente van Voeren in de Belgische provincie Limburg.

Geschiedenis

Tot de opheffing van het Hertogdom Limburg hoorde Sinnich tot de Limburgse hoogbank Montzen. Net als de rest van het hertogdom werd Sinnich bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde Departement Ourte.

Bezienswaardigheden

  • Het Kasteel, oorspronkelijk de Abdij van Sinnich, is sinds de Franse Revolutie particulier bezit.
Vanaf ongeveer 1250 woonden in de abdij Augustinessen in een abdij die vanuit Kloosterrade (Rolduc) was gesticht.
Alleen dochters van adellijken bloede werden tot de gemeenschap van Sinnich toegelaten. Aan die beginjaren herinnert nog de romaanse toren uit de 13de eeuw, in natuursteen. De toren en de door de Akense architect Couven ontworpen voorgevel (1750) zijn vanaf de weg (wel met enige moeite) te zien. Net als de andere kastelen van Voeren is ook dit niet voor het publiek toegankelijk.
  • De Watermolen van Sinnich is een voormalige watermolen op zo'n 100 meter ten zuidoosten van het kasteel, aan de Gulp. Hij ligt direct aan de Kasteelstraat. Hij had voor de aandrijving een bovenslagrad. Stroomafwaarts lag de Molen van Teuven bij Teuven. Stroomopwaarts lag de Molen van Obsinnich.
In 1147 werd er voor het eerst melding gemaakt van een watermolen op deze plek. Op de Ferrariskaart van (1771-1777) is de molen aangeduid. Tot 1792 was de Watermolen van Sinnich eigendom van de abdij van Sinnich.
Rond 1800 is de molen verkocht. In deze periode was de watermolen in gebruik als graanmolen.
Sinds 1944 is de watermolen buiten gebruik. Tegenwoordig is de molen vervallen en ligt het rad weg te roesten. Het gebouw is in gebruik als woonhuis.