Ourte (departement)

Uit Genealogie Limburg Wiki

Naar Wikipedia

Ourte is de naam van een voormalig departement in de Nederlanden. Het omvatte ongeveer de huidige Belgische provincie Luik en enige stukjes die nu in Duitsland liggen. Hoewel het departement naar de rivier de Ourthe genoemd is, werd het officieel als Ourte geschreven, hetgeen wellicht gepoogd werd een nieuwe Franse schrijfwijze in te voeren.

Het werd gevormd in 1795 bij de Franse annexatie van de Zuidelijke Nederlanden met het kernstuk van het prinsbisdom Luik, het prinsdom Stavelot-Malmedy, het hertogdom Limburg en stukjes van het hertogdom Luxemburg, het graafschap Namen en het hertogdom Brabant.

De hoofdstad was Luik.

Indeling

Het departement was ingedeeld in de volgende arrondissementen en kantons:

  • arrondissement Luik, kantons: Dalhem, Fléron, Glaaien, Herve, Hollogne, Luik, Louveigné, Seraing en Borgworm.
  • arrondissement Hoei, kantons: Avennes, Bodegnée, Ferrières, Héron, Hoei, Landen en Nandrin.
  • arrondissement Malmedy, kantons: Aubel, Eupen, Kronenburg, Limburg, Malmedy, Sankt Vith, Schleiden, Spa, Stavelot, Verviers en Vielsalm.

Na de nederlaag van Napoleon Bonaparte in 1814 kwam het grootste deel bij het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het oostelijke deel (Eupen, Malmedy, Sankt Vith, Kronenburg, Schleiden) werd een deel van Pruisische Rijnprovincie. Eupen, Malmedy en Sankt Vith werden later bij het Verdrag van Versailles aan België toegewezen