Pruisisch Opper-Gelre

Uit Genealogie Limburg Wiki

-- > Dit artikel is inhoudelijk identiek met Pruisisch Overkwartier van Gelre. Slechts de naamkeuze van het lemma verschilt. Hier wordt de terminologie van prof. A.M.J.A. Berkvens (zie externe link) aangehouden.


Pruisisch Opper-Gelre, Pruisisch Gelder, oftewel het Pruisisch Overkwartier van Gelre, in het Duits Herzogtum Geldern preußischen Anteils genoemd, ontstond toen Pruisen tijdens en na de Spaanse Successieoorlog een deel van de Spaanse Nederlanden in bezit kreeg, met name een deel van Opper-Gelre. Na de Vrede van Utrecht in 1713 werd het Overkwartier van Gelre gesplitst in vier delen. Pruisisch Opper-Gelre met de oude hoofdstad Geldern was toen veruit het grootste deel, maar dat zou na 1815 veranderen.
Pruisisch Gelre werd in 1794 bezet door de Franse Republiek en geannexeerd als deel van het Departement van de Roer.

Pruisisch en later Duits

Rechts van de Maas werden de steden Geldern, Kevelaer en Straelen Duits, samen met nog een twintigtal plaatsen, zoals Grefrath, Kapellen, Rheurdt, Viersen, Wachtendonk, alsmede de dorpen die de huidige gemeente Kerken vormen.

Pruisisch en later Nederlands

Ook nog rechts van de Maas kwamen Arcen, Afferden, Bergen, Middelaar, Velden en Well eveneens onder Pruisisch bestuur. Links van de Maas was dat het geval voor de hele streek tussen Kessel en Venray, waaronder Grubbenvorst en Horst. Deze gebieden werden in 1815 weer Nederlands

Taalgebruik

Verordeningen uit Berlijn waren in het Duits maar de verordeningen van het Justizhof in Gelderen bleven in de regel in het Nederlands.

Zie ook

Externe links