Oostenrijks Overkwartier van Gelre

Uit Genealogie Limburg Wiki

Oostenrijks Gelre
Na de Vrede van Utrecht in 1713 werd het Overkwartier van Gelre gesplitst in vier delen. Het Oostenrijks Overkwartier van Gelre, met de stad Roermond als centrum, kwam in handen van Oostenrijk. Dit deel werd ook wel Oostenrijks Opper-Gelre genoemd of kortweg Oostenrijks Gelre / Oostenrijks Gelder. OostenrijksOverkwartierVanGelre zj.jpg

Oostenrijks Gelre, naar het einde toe ook wel Belgisch Gelre genoemd, is wat van het hertogdom Gelre of van Opper-Gelre nog overbleef na de Vrede van Utrecht in 1713. Het grootste deel met de hoofdstad Geldern kwam in handen van Pruisen; Venlo kwam als Staats Opper-Gelre aan de Verenigde Provinciën. Alleen Roermond met enkele omliggende gemeenten bleven een zelfstandig hertogdom vormen onder Oostenrijks gezag. Het ging hierbij om:

  • Roermond zelf, Herten, Maasniel, Meijel, Nederweert, Swalmen en Asselt, Weert en Wessem,

alsook

Weert, Wessem en Nederweert waren vrije heerlijkheden; Herten en Maasniel, met ook nog de dorpen Leeuwen, Merum, Ool en Asenray, maakten deel uit van de heerlijkheid Daelenbroeck (Dalenbroek).

Oostenrijks Gelre vormde geen aaneengesloten gebied. Meer zuidelijk aan de Maas lagen nog Obbicht en Papenhoven, maar die gingen in 1785 door het Verdrag van Fontainebleau over naar Staats Opper-Gelre.

In 1790 was dit kleine staatje één van de stichtende leden van de Verenigde Nederlandse Staten of de Belgische republiek.
Tijdens het Congres van Wenen in 1814 werden Staats-Opper-Gelder en Oostenrijks Gelder grotendeels toegewezen aan de Nederlandse provincie Limburg.

Zie voor de juiste verdeling het artikel over de departementen van de Roer en de Nedermaas.

Zie ook

Externe links