Elen

Uit Genealogie Limburg Wiki

Elen is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van Dilsen-Stokkem. Het dorp telde in 2001 ruim 2200 inwoners. Elen ligt in het oosten van de provincie, tegen de Nederlandse grens en de rivier de Maas.

Kasteel Sipernau

Het Kasteel Sipernau is een kasteel in het dorp Elen in de Belgische provincie Limburg. Sipernau was een zeer oud leengoed, teruggaande op een domein uit de Merovingische tijd (8ste eeuw) en is één van de belangrijkste goederen in het Belgisch-Limburgse Maasland. Het kasteel wordt reeds vermeld in 1179. De naam Sipernau komt al in 1259 voor.

Sinds 2005 wordt het kasteel met dienstgebouwen en hoeve als monument beschermd. Voor een uitgebreide beschrijving, zie: [1].

Verdere bezienswaardigheden

  • De stellingmolen De Hoop, gebouwd in 1870. Ze geldt als een van de mooiste stellingmolens in Vlaanderen.
  • De Sint-Pieterskerk met Romaanse toren

Bekende Elenaren

De historicus, heemkundige en genealoog kanunnik dr. Joseph Coenen, naar wie in Elen recent (2006) een straat genoemd is, was geboren en getogen in Elen.

De belangrijkste historische en genealogische studie over Elen en Sipernau zelf staat echter op naam van een andere priester, kanunnik Hendrik Vandeweerd: Geschiedenis van Eelen (1909). Deze uitvoerige, in Vlaanderen bekroonde studie werd bijna gelijktijdig integraal opgenomen in de PSHAL.

Geschied- en heemkundige kring Eelen

Mathieu Lowis (voorzitter); Theo Prikken (secretaris), Rijksweg 999, B-3650 Elen-Dilsen.

Tijdschrift: De Gouden Sleutel (1986-...), driemaandelijks tijdschrift van de GHK-Eelen

Boekpublicaties van de GHK-Eelen:

  • En gaat van langsom beter. Elen, een Maasdorp, door R. Driessen
  • Kan. Dr. Jozef Coenen: een groot Elenaar, door R. Driessen

Externe link

  • Elen in de Digitale inventaris bouwkundig erfgoed.

Zie ook