Joseph Coenen

Uit Genealogie Limburg Wiki

Joseph (ook: Jozef) Coenen (Elen, 17 januari 1870 - Gellik (B), 13 mei 1958) was kanunnik, historicus, genealoog en heemkundige uit Belgisch Limburg.

Werken

Hij schreef een vijftigtal boeken en artikelen, vooral over de geschiedenis van het Maasland.[1]

Coenen trad ook op als bouwheer van een nauwkeurige reconstructie van de kerk van de Abdij van Hocht, die in 1936 te Wiemesmeer (gemeente Zutendaal, B.) werd nagebouwd als Sint-Jozefkerk aldaar.

Plaatsen van herinnering

Joseph Coenen werd geboren in de hoeve De Kamp aan de Zandstraat (nr. 18) in Elen. Deze langgestrekte hoeve uit het midden van de 19de eeuw werd in 2004 beschermd als monument.

De geleerde priester werd begraven in zijn geboorteplaats.

In 2006 heeft de gemeente Dilsen-Stokkem te Elen een straat naar hem vernoemd, de Kanunnik Joseph Coenenstraat, in de woonwijk Kriekelsheuvel.

Ook te te Wiemesmeer (Zutendaal) bestaat een Kanunnik Coenenstraat.

Prijs

De Maasketen “Jan van Eyck”[2] kent tweejaarlijks een 'Kanunnik Coenen Prijs' toe aan mensen en/of instellingen die bijzondere verdienste hebben voor het Limburgs culturele leven aan weerszijden van de Maas.

Referentie

  1. Bekend is onder meer geworden: Coenen, Jos. (1921): 'De drie munsters der Maasgouw: Aldeneyck, Susteren, St.-Odiliënberg', PSHAL 57, 21-114; ook als afzonderlijke boekpublicatie (1922).
  2. Cultureel samenwerkingsverband van het grensgebied der beide Limburgen en de Selfkant, gesticht in 1966 te Elen.