Johan Hoen van Voerendaal

Uit Genealogie Limburg Wiki

Bewerkt naar Wikipedia

Johan Hoen, ook bekend als Jan Hoen van Voerendaal, (1350 - Maastricht, 26 mei 1443) was een zoon van ridder Nicolaes (Claes) Hoen, schout van Maastricht, voorvader van het Huis van Hoensbroeck, en Catharina Chapelle. Hij was een broer van Herman, de eerste heer van Hoensbroeck.

Johan was heer van Eys van 1369 tot 1443 en woonachtig in het Hoenshuis nabij Voerendaal, waarvan hij de eerst bekende adellijke bewoner was.

Hij was een der betrokkenen bij de Landvredebond in 1351, die gesloten werd door de hertogen van Brabant en Gulik en edelen en steden tussen Rijn en Maas, met de bedoeling om de voortdurende bandieterij en onderlinge oorlogsschermutselingen te beperken. Het is maar zeer de vraag of Johan Hoen wel of niet ondertekende. Hij hield er zich in ieder geval niet aan.
In 1369 werd door de hertog van Brabant een strafexpeditie tegen Dirk Mulrepas van Eys en Jan Hoen van Voerendaal uitgevoerd omdat deze heren regelmatig met elkaar op de vuist gingen, de omgeving onveilig maakten en eigenhandig tol hieven op de doorgaande handelswegen. De familie (Mulrepas) van Eys werd door de troepen van de hertog verjaagd van hun goed en het kasteel Goedenraad werd volledig verwoest.

Huwelijk en kinderen

Hij trouwde in 1369 met Jutta van den Eyschen / Eys (ca. 1350-) de dochter van Dirk Mulrepas, heer van Eys uit het geslacht Mulrepas, een machtige familieclan in het Hertogdom Limburg.
Uit hun huwelijk is geboren:

  • Johan van den Eysch heer van Eys ( 1370-)
  • Gillis van den Eysch (1372-)
  • Herman van den Eysch (1374-)
  • Nicolaas van Eysch / Eys Goedenrode

Een zuster van Jutta, Greta I van den Eyschen (Eys) (ca. 1352-) trouwde met Arnold II van Hulsberg van Schaloen (ca. 1344 - voor 1414).