Daniël Hoen

Uit Genealogie Limburg Wiki
Familiewapen van Hoensbroeck

Daniël Hoen (ca. 1370 - na 1433), uit het Huis Hoensbroeck, was de tweede zoon van:

Bezittingen

Daniël was ridder en heer van Spaubeek, Brunssum, Gerdingen en Steijn. Uit de erfenis van zijn vader verkreeg Daniel het Huis te Spaubeek en de landerijen te Spaubeek waaronder twee eilanden in de Maas 1.) de Daniëlsweert, ten zuidwesten van het gehucht Illikhoven en 2.) de Visserweert, gelegen op de rechteroever van de Maas boven Buchten en tegenover Heppeneert.[1]

Status

In 1396 nam Daniël deel aan de veldtocht tegen de Friezen onder aanvoering van Albrecht van Beieren.

Huwelijk

Daniël trouwde ca. 1420 met Johanna (Jeanne) van Merwede, vrouwe van Gerdingen (ca. 1399 - ) en dame van Nieuwstad. Zij was een dochter van Daniël VI, heer van Merwede en Poelwyck (-1403) dijkgraaf van de Groote Waard in Zuid-Holland (1369) en Margaretha van Haynin (erfvrouwe van Stein, Limbricht en Gerdingen. Johanna van Merwede bezat als vrouwe van Gerdingen van 1449 tot 1467 muntrecht.

Noot 1: Daniël werd door zijn huwelijk met Johanna een zwager van Willem van Brederode, die getrouwd was met Margaretha van Merwede en Stein.
Noot 2: Johanna was later gehuwd met Nicolaas van Alsdorf uit Hemricourt:
Jeanne, dame de Gerdingen et de Nieuwstad X 1) Daniel Hoen de Brouck, 2) Nicolas d'Alsdorf dit van der Hoeven, maieur de Brée 1453-1457, vivaient conjoints 1467.[2]

Kinderen

Uit het huwelijk van Daniël en Johanna zijn drie dochters geboren:

 1. Margaretha Hoen van Spaubeek, trouwde met Jan II van Werst
 2. Catharina Hoen van Spaubeek, trouwde met Jan I Rode van Opsinnich
 3. Cecilia Hoen van Spaubeek (-1476), trouwde met Joris van Retersbeek.

Daarnaast had Daniël ook nog een onwettige zoon en dochter:

 1. Daniël II Hoen, heer van Daniëlsweert
 2. Cecilia Hoen, trouwde met Reinier Borman (Reinier Borman van Opoeteren, ook genaamd Reinier Borman de Oude; Opoeteren, ca. 1390 - Maastricht, na 1467), de zoon van Reinier Borman en Agnes Copendraet.
Uit dit huwelijk:[3]
 1. Reinier Borman, ook genaamd Reinier Borman de Jonge, schout van Bree.
Reinier de Jonge was gehuwd met Helwigis Nuyens van Heyendael.
1459 - 26 nov - Prinsbisschop Lodewijk van Bourbon schenkt aan Reinier Borman en zijn opvolgers (dus erfelijk) de functie scholtis (schout) van Bree.[4]
Reinier was later gehuwd met Lyske Kellemots. Uit dit huwelijk:
 1. Michel Borman, pastoor van Gerdingen.[5]

Testament

Bij notaris Sievert Herkenbosch uit Roermond liet Daniël op 7 juni 1433 zijn testament passeren. Cecilia, zijn bastaarddochter, vermaakte hij 50 Rhijnlandse Gulden, in een keer betaalbaar te stellen uit de goederen te Stein. Zijn bastaardzoon Daniël vermaakte hij 200 Rhijnlandse Gulden en een harnas. Hij liet Spaubeek na aan zijn oudste dochter Margaretha, Catharina erfde zijn bezittingen in Brunssum en Cecilia de heerlijkheid Gerdingen.

Zie ook

Van Hoensbroeck

Auteur en bron van dit artikel

A.J. Welschen: Het geslacht Van Hoensbroeck. Genealogisch-historische dataverzameling, 2004-2012.

Noten

 1. Het gehucht Vissersweert ('Visserswaard') behoorde vanaf de Franse tijd van 1803 tot 1821 aan de Belgisch-Limburgse gemeente Elen, maar kwam in 1839 aan de toenmalige Nederlandse gemeente Roosteren. De Visser(s)weert is na de dijkdoorbraak van 1995 een grindwinningsgebied geworden in het kader van het project Grensmaas.
 2. Bron: Ger de Vries, on line op: [1]
 3. Nazaten uit 18 generaties van dit echtpaar, allen burgerlijk getrouwd, zijn nog in leven en wonen in Kaldenkirchen, Lennep en Lövenich of in de nabije omgeving van deze plaatsen.
 4. Bron: Thijs van der Zanden, Reusel, on line op: [2]
 5. Bron: Thijs van der Zanden