Aelen

Uit Genealogie Limburg Wiki
Tree3c.jpg

Algemene informatie

Vanaf april 1648 vinden we in de buurparochies Maasniel en Asselt ineens enkele personen die in de kerkregisters worden vermeld als zijnde afkomstig uit Westfalen, in het huidige Duitsland. Een van hen is Hendrick Aelen, die rond 1650 in tweede huwelijk trouwt met Agatha Nelissen alias Van Beesel, dochter van Cornelis van Beesel en Agatha, de pachters van de hof Op de Wijer bij Maasniel.

Deze stamvader van vrijwel alle Aelens in Limburg ontleende zijn naam vrijwel zeker aan het Duitse stadje Ahlen in Westfalen. Het vertrek van Hendrick uit Westfalen en zijn komst naar Limburg vallen samen met de zogenaamde Vrede van Westfalen, die op 30 januari 1648 een eind maakte aan zowel de Dertigjarige als de Tachtigjarige Oorlog. Hendrick zal in zijn plaats van herkomst een andere achternaam hebben gehad, wat het zoeken aldaar vrijwel kansloos maakt.

De naam Aelen komt in het midden van de 15e eeuw ook al voor in bijvoorbeeld Venray. Het betreft hier waarschijnlijk een matroniem, d.w.z. een achternaam afgeleid van de moedersnaam, in dit geval Aleidis of Aeltje. Er zijn geen aanwijzingen dat deze familienaam in Venray enig verband houdt met de latere Aelens uit Midden-Limburg.

Ook in Stramproy en omgeving treffen we tussen het eind van de 17e eeuw en het begin van de 19e eeuw enkele generaties Aelen aan. Ook deze stam kan niet in verband worden gebracht met andere families Aelen.

Een genealogie Aelen is in voorbereiding.