Traktaat van Venlo

Uit Genealogie Limburg Wiki
Versie door AJW (overleg | bijdragen) op 11 jun 2012 om 18:08 (→‎Literatuur)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Het Traktaat van Venlo van 7 september 1543 bezegelde het einde van de zelfstandigheid van het hertogdom Gelre. Hertog Willem de Rijke van Kleef en Gulik (zie Hertogdom Gelre / Graven en Hertogen) moest zijn aanspraken op Gelre en het daartoe behorende graafschap Zutphen opgeven ten gunste van de Habsburgse keizer Karel V, die het gebied bij zijn Nederlandse bezittingen voegde.

Hiermee kwam tevens een einde aan de Gelderse Oorlogen, die in 1502 waren begonnen en waarin de hertogen van Gelre, eerst Karel van Gelre en later Willem van Gulik (zie Hertogdom Gelre / Graven en Hertogen), gesteund door de Fransen, tegenover Karel V stonden. Willem behield bij het verdrag het aanvankelijk eveneens door de Habsburgers bezette hertogdom Gulik (waartoe ook Tegelen, Sittard, Born en Susteren behoorden) en Kleef. Hij diende het katholieke geloof te behouden.
Aldus eindigde de zelfstandigheid van het hertogdom Gelre.

Literatuur

F. Keverling Buisman (1993): Verdrag en Tractaat van Venlo. [Nummer 43 van Werken uitgegeven door Gelre, Vereeniging tot Beoefening van Geldersche Geschiedenis, Oudheidkunde en Recht.] Hilversum: Uitgeverij Verloren. Zie [1]

Externe link

Uitgebreid artikel op de Duitse Wikipedia