Retersbeek

Uit Genealogie Limburg Wiki

Retersbeek is een buurtschap ten noordoosten van Klimmen, gelegen in de gemeente Voerendaal. De ongeveer 70 boerderijen en huizen liggen in een lintbebouwing langs de weg van Klimmen naar Ten Esschen. Parallel aan de weg loopt de Retersbeek, die ontspringt in het brongebied onderaan de Klimmenderberg. De beek heeft een lengte van ca. 4 kilometer.

Naam

De buurtschap draagt dezelfde naam als de beek die door het dal stroomt.

Geschiedenis

De buurtschap is ontstaan in de Middeleeuwen. Ze is langgerekt gelegen langs de Retersbeek en is door deze lange vorm opgedeeld in een “bovenste Retersbeek” en “onderste Retersbeek”. Het bovenste Retersbeek is het deel dat begint bij het bronnengebied van het beekje, nabij de Klimmenderberg en het Huuske tot en met de Carishof. Verder stroomafwaarts tot kasteel Rivieren is “onderste Retersbeek”. De kern van het gehucht Retersbeek is feitelijk opgebouwd rond drie hofsteden; het (klimmender) Huuske, Hof ter Heyden en het Heufken.

Boerderijen en kastelen

Naast de grote boerderijen zoals het 17de-eeuwse 't Hofke, de Carishof (1640), de Retersbekerhof, de Sophiahof en de Nieuw-Hof (1916) bevinden zich twee kastelen in Retersbeek.

  • 't Huuske (Huiskenshof of Huize Retersbeek) is een omgracht herenhuis, met een U-vormige kasteelhoeve.
  • Kasteel Rivieren stamt uit de 16e eeuw. Het herenhuis heeft een ronde hoektoren en is uit mergel opgetrokken. De U-vormige bakstenen hoeve dateert uit de 18e eeuw. Het hele complex ligt aan de oevers van de Retersbeek, de Luiperbeek en de Geleenbeek. De eigenaar is graaf de Marchand d'Ansembourg.

Families die langdurig in Retersbeek woonden of wonen

Literatuur

E. Brouwers - Klimmen 968 – 1968.