Kasteel Rivieren

Uit Genealogie Limburg Wiki

Eerste versie naar Wikipedia

Kasteel Rivieren is één van de vijf kastelen van de gemeente Voerendaal. De andere zijn kasteel Haeren, kasteel Cortenbach, kasteel Puth en kasteel Terworm. Dit laatste hoort overigens sinds een gemeentelijke herindeling bij de gemeente Heerlen.

Kasteel Rivieren of kasteel Revieren werd al vermeld in 1364, toen het werd gesticht door Catharina van Rivieren, priores van het klooster Sint-Gerlach te Houthem. De oorspronkelijke functie van het gebouw was een klooster. Het huidige kasteel stamt uit begin 18e eeuw.

Kasteel Rivieren is momenteel in het bezit van een adellijke familie. Het heeft de juridische status van een landgoed. Een eerste brug over een gracht leidt naar U-vormige kasteelhoeve. Het kasteel zelf ligt wat terzijde hiervan en was vroeger slechts via een tweede ophaalbrug bereikbaar; tegenwoordig is het wat makkelijker toegankelijk. De hoeve wordt voor agrarische doeleinden gebruikt. Het terrein is toegankelijk voor publiek. Zo zijn er bij het kasteel forellenvijvers, waarin gevist kan worden. Regelmatig worden in het kasteel exposities georganiseerd. Een wandeling over het landgoed, waar 'Galloway'-runderen de natuur rondom het kasteel onderhouden, is mogelijk.

Het kasteel met enkele bijbehorende delen op het terrein zijn ieder een rijksmonument.