Hegge

Uit Genealogie Limburg Wiki

Hegge (Limburgs: Genèk) is een buurtschap in de gemeente Schinnen. Hegge is gelegen in het beekdal van de Geleen. Ten opzichte van het kerkdorp Schinnen ligt de buurt aan de overzijde van de beek, op zo'n twee kilometer ten westen van dit dorp en ten zuiden van de snelweg A76. Het huidige buurtschap ligt als een straatnederzetting aan de doorgaande weg tussen Nagelbeek en Spaubeek.

Naam

Hegge ontleent zijn naam aan het woord haag ('omheining met struikgewas').[1]

Landschap

De buurtschap ligt in het Geleendal. Aan de lage zijde liggen hier weilanden, beemden en broekgronden, waarin talrijke bronnen ontspringen die op de Geleenbeek ontwateren. Aan de hoge zijde van de nederzetting ligt de dalwand van het plateau van Schimmert met schitterende vergezichten.

Geschiedenis

In Hegge lagen vroeger uitgestrekte leengoederen. Zij behoorden toe aan de leenhoven van Sint-Jansgeleen en Terborgh. De bebouwing van het buurtschap bestond vroeger uit enkele losse clusters van boerenhoeven. Met de term Hegge wordt mogelijk in oorsprong het huidige huis Ten Dijcken aangeduid, dat oorspronkelijk werd getypeerd als het huis 'Die Hegghe' en later haar naam aan het buurtschap heeft gegeven. Ten Dijcken ligt in het Spaubeekse deel van Hegge. De nabijgelegen Schinnense kern van Hegge heette oorspronkelijk Minnekom, naar het gelijknamige leengoed rond de splitsing Heggerstraat-Spaubeeker Kerkpad. Ook lag hier voorheen het omwaterde herenhuis Strijthagen, waarvan de fundamenten in 2000 werden opgegraven. De fundamenten liggen deels onder het later aangelegde mijnspoor. Richting Nagelbeek ligt van oudsher een tweede bebouwingscluster. Hier lagen o.a. de leengoederen Helgenborn, de Camp en de Haestad.[2] Laatstgenoemde hoeve is tegenwoordig nog herkenbaar aan de grote witte boerderij die (onterecht) de benaming Hagensleen draagt.[3]

Bezienswaardigheden

In Hegge (gedeelte Spaubeek) ligt het herenhuis Ten Dijcken, dat dateert van rond 1600. Een opvallende hoeve is de Haestad, nu bekend als hoeve Hagensleen. Het opvallende uiterlijk van deze witte boerderij dateert uit de achttiende/negentiende eeuw. Tegenwoordig is de boerderij verbouwd tot vier woningen, waarvan één nog steeds in gebruik is als hoeve.

Literatuur

  • VONK, R. Leen- en laathoven en hun goederen in Schinnen deel 1. Historiek 2009, Schinnen.

Links


Bronvermeldingen

  1. G. van Berkel en K. Samplonius, Nederlandse plaatsnamen, herkomst en historie
  2. R.Vonk: 'Leen- en laathoven en hun goederen in Schinnen, deel 1, in: Historiek 2009, Schinnen.
  3. De benaming Hagensleen werd voor het eerst in Historiek 1985 verondersteld. In Historiek 2009 wordt echter bewezen, dat het huidige pand 'Hagensleen' in oorsprong 'Haestad' is geweest. Ook wordt in hetzelfde artikel de ligging van het leengoed Helgenborn gespecificeerd.