De Looi

Uit Genealogie Limburg Wiki

De Looi is een buurtschap in de gemeente Gennep, behorend bij het dorp Ottersum in Nederland.

Naam

De naam is waarschijnlijk afgeleid van de looi die gewonnen werd uit de talrijke eikenstruiken aldaar. Deze looi werd gebruikt voor het maken van leer uit dierenhuiden. De oorsprong kan ook liggen in het Duitse loh dat bos betekent. Van oorsprong is De Looi een gebied dat tot de stad Gennep behoorde.

Geschiedenis

Door een historische vergissing is dit gebied bij de gemeente Ottersum gaan horen. Het heeft wel altijd bij de Gennepse parochie St. Martinus behoord. Tot de bouw van de Oordse brug bestond de vreemde situatie dat men via de stad Gennep moest reizen het om Ottersumse stadhuis te bereiken.

Heden ten dage zijn ook de Genneper Bergen bekend als de Looierheide. Van oorsprong lag de Looierheide slechts ten oosten van de Siebengewaldseweg. Door dit gebied liep het Duits Lijntje. In 1945 was hier de verbinding van een noodspoorlijn vanuit Nijmegen met het Lijntje, omdat de Maasbrug gedeeltelijk opgeblazen was. Aan de Looiseweg ligt sinds 1994 aan de westelijke kant een gelijknamige mini-camping, Looierheide.


Tot de buurtschap De Looi hoort ook de IJsheuvel, dat grenst aan de Duitse grens, een naam die ontstond door het opkruiende ijs van de Niers op deze plek. Tot aan het begin van de 20ste eeuw was IJsheuvel groter dan De Looi. Er lag een kleine herberg en tot aan het begin van de 20ste eeuw maakte een watermolen gebruik van de stroming van de Kendel. Bij IJsheuvel stak ook het Duits Lijntje de Kendel over. Nog sterker dan De Looi was IJsheuvel geörienteerd op het hedendaagse Duitse Hommersum.