Berg en Terblijt

Uit Genealogie Limburg Wiki

Berg en Terblijt is een voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Limburg. De gemeente bestond uit de kernen Berg, Terblijt, Vilt en Geulhem, en kwam te vervallen bij de gemeentelijke herindeling van 1982, hierbij werd de gemeente samengevoegd met Valkenburg-Houthem waardoor de nieuwe gemeente Valkenburg aan de Geul ontstond.

De naam van de vroegere gemeente werd gekozen omdat er in het land meerdere woonplaatsen de naam Berg dragen, zoals het in dezelfde provincie gelegen Berg aan de Maas. Terblijt is een gehucht dat aan de zuidkant tegen Berg is gelegen. Door de plaatsnamen te combineren in de gemeentenaam kon er een betere onderscheiding worden gemaakt. Voor de postadressen en op de bewegwijzering werd tevens gekozen om de naam Berg en Terblijt te gebruiken, wat thans nog steeds wordt gedaan. Het komt dan ook vaak voor dat de betreffende plaats zo wordt genoemd.

De kern Berg heeft ongeveer 3500 inwoners, de kern Vilt heeft er 950 en Terblijt 180.

Berg ligt aan de rand van een plateau in het Limburgse heuvelland, aan de noordelijke zijde liggen steile afdalingen naar het Geuldal.

Archieven

De Doop- en Huwelijksregisters beginnen in 1633, de Overlijdensregisters in 1639 (parochie H.H. Monulphus en Gondulphis). Zie ook deze link DTB-registers en BS Berg en Terblijt.

Literatuur

  • V.Th.J. Claessens, A.H.H. Houben, H.L. Raeven ; geïll. door B. Schols, Berg en Terblijt : van twee heerlijkheden naar een gemeente, Valkenburg aan de Geul 1981