Berg aan de Maas

Uit Genealogie Limburg Wiki

Berg aan de Maas is een plaats in het zuiden van Nederlands Limburg. Zij maakt sinds 1982 deel uit van de Limburgse gemeente Stein. Tot de gemeentelijke herindeling in 1982 behoorde zij tot de voormalige gemeente Urmond, die is opgegaan in de nieuwe fusiegemeente Stein.

Naam

Zoals de naam al zegt, is het dorp gelegen langs de rivier de Maas. De toevoeging "aan de Maas" dient ter onderscheiding van het gelijknamige en tevens in Limburg gelegen Berg in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Beide plaatsen worden lokaal en in hun naaste omgeving veelal kortweg "Berg" genoemd.

Geschiedenis

Het dorp was al in de 16e eeuw een parochie met een eigen kerkgebouw. Anno 2006 heeft Berg circa 2080 inwoners, terwijl het inmiddels qua bebouwing eraan vast gelegen gehucht Nattenhoven er circa 170 telt.

In het verleden is Berg meermaals bedreigd door overstromingen van de Maas. Berg ligt, sinds in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw aan de oostelijke zijde het Julianakanaal gegraven is, ingeklemd tussen twee grote waterlopen.

Monumenten

  • De kerk van Berg aan de Maas is genoemd naar de heilige Michäel. Het oorspronkelijke gebouw is in 1842 door de Maastrichtse bouwmeester Jean Dumoulin vergroot en in 1905 nog eens verbouwd door de Tegelense architect Caspar Franssen.
  • Vakwerkboerderijen in de Kerkstraat.

Archieven

  • De Katholieke doopregisters beginnen in 1706, de huwelijksregisters in 1711 en overlijdensregisters in 1702.
  • De protestantse (Duits hervormd) doopregisters in 1674, de huwelijks- en de overlijdensregisters in 1770.

Deze registers zijn in te zien in het Stadsarchief gemeente Sittard-Geleen en zie ook deze link DTB-registers Berg aan de Maas.