Oirlo

Uit Genealogie Limburg Wiki
Versie door Ron4 (overleg | bijdragen) op 9 nov 2012 om 06:32 (→‎Archieven)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Oirlo (Spreek uit als Oerlo, Limburgs: Oeldere) is een kerkdorp in de gemeente Venray met 1200 inwoners en een oppervlakte van 981 hectare.

Naam

Er zijn verschillende verklaringen voor de naam, zoals oer= (vindplaats van) ijzer(houdende steen) met lo(o)= open plek in het bos óf Oeldersloo, waarbij oelen= wilgen óf Oeldere waarbij ray/rode= open plek in het bos.

Geschiedenis

Ter hoogte van Hoogriebroek werden bij de aanleg van de A-73 in 1991 sporen gevonden van een Romeinse Villa en vier boerderijen uit de Romeinse tijd. In 1932 werd op het Hoogriebroek ook al een brandgraf uit de Romeinse tijd gevonden. De eerste geschreven stukken waarin de naam Oirlo voorkomt stammen van rond 1300. Hieruit is bekend dat Oirlo tijdens de late middeleeuwen een eigen heerlijkheid is geweest van behorende tot het graafschap Gelre. Oirlo lag in het gebied dat later het Overkwartier van Gelre en het Oppergelder werd genoemd.

In het voorjaar van 1635 stierven in Oirlo 205 van de 300 mensen aan dysenterie en de pest.

In de Franse tijd was Oirlo een zelfstandige gemeente tot het in 1800 bij Venray werd gevoegd.

Rond 1800 weren er in Oirlo vijf grotere woonkernen: De Kerkhoek, de Gunhoek, de Zandhoek, het Boddenbroek en Molenhoek. Verder waren er een aantal verspreide boerderijen op het Riebroek en alleenstaande boerderijen op de Blakt, bij Strijbos en Wullum Camps. De Kerk was het centrale punt van het dorp. Rond 1900 waren er in Oirlo 50 gezinnen met in totaal zo'n 250 inwoners. De bevolking bestond praktisch helemaal uit arme boerenmensen. Oirlo is een boerengemeenschap gebleven tot op de dag van vandaag. In 2004 wonen er in Oirlo ruim 400 gezinnen met in totaal zo'n 1200 inwoners.

Monumenten

De St. Gertrudiskerk is een Romaanse kerk en dateert uit ongeveer 1300. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is deze kerk verwoest en in 1950 is de kerk herbouwd. De St. Gertrudiskerk is een rijksmonument.

Archieven

De doopregisters beginnen in 1612, de huwelijksregisters in 1613 en de overlijdensregisters in 1635 (parochie H. Gertrudis). Zie ook deze link DTB-regsiters.

Literatuur

Externe link