Vredepeel

Uit Genealogie Limburg Wiki

Vredepeel (Limburgs: De Vredepieël) is een klein ontginningsdorp in de Limburgse gemeente Venray. Vredepeel ligt aan de grens met Noord-Brabant, tussen Venray en De Rips. Vredepeel heeft (2006) 249 inwoners en een oppervlakte van 1793 hectare.

Geschiedenis

Vredepeel is de jongste kern van de gemeente: het ontginningsgebied werd pas in 1949 toegewezen. De naam Vredepeel werd in 1955 bij het begin van de bouw van het dorp bekend gemaakt.

In 1957 werd een vliegbasis gevestigd bij het dorp, vliegbasis De Peel. In 1993 werd de vliegbasis gesloten. Kort daarop vestigde zich hier de Groep Geleide Wapens van de Koninklijke Luchtmacht, die uit Duitsland teruggetrokken werd. Hierdoor vesitigde zich ook hun gezinnen hier.

In 1958 werd de school geopend en in 1963 de kerk. In 1955 werd de huidige kerk van het dorpje Vredepeel gebouwd. De kerk werd ontworpen door architectenbureau Magis en Witlox uit Helmond. De kerk werd vernoemd naar Koningin van de vrede. De kerk is een moderne doosvormige kerk met lage aanbouw en vrijstaande stalen klokkenstoel.