Venray-Heide

Uit Genealogie Limburg Wiki

Heide (Limburgs: De Haej) is een kerkdorp in de gemeente Venray, in de Nederlandse provincie Limburg. Heide ligt op de zandgronden, oostelijk van de vroegere Peel.

Geschiedenis

Heide komt voor het eerst voor in archiefstukken uit de 16e eeuw. Van een dorp is dan nog geen sprake. De plaats bestaat dan uit een aantal boerderijen. Een aantal was geclusterd, de rest verspreid over het gebied. De nederzetting zou in de volgende eeuw nog groeien.

Er gaat een legende over het feit, dat Heide geen dorp was in de 16e eeuw. Het naburige Veltum zou het materiaal hebben gestolen waarmee een kapel gebouwd werd. Deze kapel in Veltum bestaat nog steeds. Boeren uit Veltum zouden in de nacht het materiaal weggehaald hebben met karren die, om het geluid te dempen, zakken om de wielen hadden.

Door de afwezigheid van een kerk in Heide floreerde de kermis in de plaats wel. In de topperiode waren er in het gehucht vier danstenten tijdens de kermis aanwezig, wat een groot aantal was voor een gehucht. De kermis wordt nog altijd gehouden en wel één keer per jaar op de zondag voor 24 juni (St. Jan).

Het gehucht werd pas een dorp nadat in het begin van de 20e eeuw er een molen kwam in de plaats. Het was de aanzet tot een groeiperiode van de plaats. De plaats groeide gestaag uit tot een dorp. In de loop van de jaren '20 van die eeuw kreeg de plaats zijn eigen school. Na de Tweede Wereldoorlog was de plaats ook groot genoeg voor een eigen kerk, maar in de eerste jaren na de oorlog werd de mis gehouden in een noodgebouw. Dit duurde voort tot in 1965 de kerk klaar voor gebruik was. Naast de kerk had het dorp ook een gemeenschapshuis waardoor het verenigingsleven goed zijn plaats kon vinden. In de jaren zeventig en tachtig woonden in het dorp zo'n 570 mensen, in 2006 481. In de jaren daarna ging het aantal langzaam naar beneden, mede door gebrek aan vernieuwing in het dorp, zowel qua woningen als qua voorzieningen. In 2003 woonden er iets minder dan 500 mensen in het dorp. De moderne OLV kerk van Heide is ontworpen door architect Jos Bijnen.