Van Loë

Uit Genealogie Limburg Wiki


De familie Van Loë, een vroeger invloedrijke adellijke familie uit de Nederrijn, bewoont al meer dan vijf eeuwen het Kasteel Wissen. Deze waterburcht ten zuiden van het stadje Weeze in het district Kleef ligt dicht tegen de Nederlandse grens, aan het riviertje de Niers, die in de Maas uitmondt. De stamvader van de familie is Bernardus Crampe (circa 1257).

Oorspronkelijk huisde de van oorsprong Vlaamse familie Van der Straeten in het slot, dat een leen was van het klooster St. Viktor in Xanten. In 1372 stelde Graaf Adolf I van Kleef de kerspel Weeze alsook het huis van Heinrick van der Straeten te Wissen onder zijn bescherming. Na de dood van de laatste mannelijke Van der Straeten in 1440 verkocht diens dochter Anna het slot in 1461 voor 9450 Rijnse Guldens aan Johan van den Loe. Deze kocht het goed als bruiloftsgeschenk voor zijn zoon Wessel en diens bruid Lyssbeth van Beerenbrouck. Haus Beerenbrouck is te vinden in het plaatsje Kapellen (district Kleef).

Hertog Johan II van Kleef verhief Wissen in 1497 tot een zelfstandige heerlijkheid, als beloning voor de trouwe dienst van Wessel van den Loe. De familie van de Loe werd in 1629 onder het familiehoofd Degenhardt Bertram opgenomen in de vrijherenstand en in 1808 onder Edmond baron de Loë tot Rijksgraaf verheven.