Schenck van Nydeggen

Uit Genealogie Limburg Wiki
Wapen van de familie Schenck van Nydeggen

Schenck van Nydeggen was een adellijke familie, in 1827 uitgestorven (later nog wel voortgezet als Schenk van Nydeggen), waarvan een bastaardtak een belangrijke rol heeft gespeeld in het toenmalige Opper-Gelre. Van eind 15de tot in de 18de eeuw bezat deze Kasteel Hillenraad te Swalmen. Van daaruit bezat zij vervolgens de heerlijkheden Afferden, Walbeck en later ook Bleijenbeek.

Blerickse tak

De familie Schenck van Nydeggen bewoonde van 1569 tot 1674 het kasteel Boerlo te Blerick, dat ongeveer stond op de plek waar nu het industrieterrein Groot Boller ligt. De eerste Schenck die het kasteel bewoonde en die beleend was met de landerijen erom heen, was jonker Johan. Hij kreeg het waarschijnlijk in bezit door zijn respectievelijke huwelijken met Maria van Waldoes en Catherina van Kessel. Beide families waren namelijk met een deel ervan beleend.

De familie Schenck van Nydeggen raakte via huwelijken verwant aan vele andere in de omgeving van Blerick wonende adellijke families. Zo trouwde Adolf, de eerste zoon van Johan, met Cornelia van Keverberg en had Adolfs zoon Arnold als vierde echtgenote Helena van Haeren. Zowel de familie van Keverberg als de familie van Haeren stonden indertijd zeer in aanzien. De familie Schenck van Nydeggen overigens ook, want de leden ervan mochten zich Heer van Blerick noemen. Veel mannelijke leden waren militair. Zo verbleef Adolf lange tijd als soldaat in Italië. Eén van zijn zonen, Johan, was luitenant en stierf rond 1630 aan de gevolgen van een schot in zijn schouderblad. De familie Schenck van Nydeggen raakte de Heerlijkheid Blerick kwijt toen de Spaanse koning in 1674 zijn bezittingen in deze streek verkocht. De heerlijkheid werd gekocht door Johannes Godefridus Adamus van Hasselholt, genaamd Stockhem.

Veldheer

De familie heeft ook een veldheer geleverd, Maarten Schenck van Nydeggen (1540-1589), veldheer aan het begin van de Tachtigjarige oorlog in dit gebied.

Literatuur

  • Plaatsingslijst van archiefstukken, afkomstig van leden van de familie Schenck van Nijdeggen en Coninnx (1575) 1720-1785 in het Archief Maastricht.
  • 'The Blyenbeck and Afferden branch of the family of Schenck Van Nydeck: from the family of Schenck van Nydeggen', Cologne, 1860.
  • Geschichte der Familie Schenk von Nydeggen; Köln/Neusz, 1860
  • History of the family of Schenk von Nydeggen, 1225-1860: in particular of the warlord Martin Schenk von Nydeggen with historical information regarding Afferden, Blyenbeck, Hillenrath, Swalmen and Asselt, Arssen, Gribbenforst, Walbeck, Geysteren, Heyen, and other estates / compiled according to archives and other authentic sources by Heinrich Ferber; translated into English by Marijke T. Neuberger, 1987.
  • Nederland's Adelsboek 92, 's-Gravenhage 2007, 300-302.

Externe links