Reuver

Uit Genealogie Limburg Wiki
Reuver, detail van de wegenkaart van de gemeente Beesel uit 1844

Het dorp Reuver in de gemeente Beesel, in het plaatselijk dialect De Ruiver genoemd, ontstond in de loop van de 16e eeuw rond een herberg, eenzaam gelegen op de kruising van de heerbaan Venlo-Roermond en de Keulse Baan die van Antwerpen naar Keulen liep. Voordat sprake was van de plaatsnaam Reuver, werd het gebied tot Leeuwen en Offenbeek gerekend.

Zegt men nu oppe Ruiver, in oude akten is steeds sprake van aen gen Reuffer of in gen Roever. Met deze rover werd vermoedelijk de adelaar bedoeld die waarschijnlijk als uithangbord aan de gevel van de herberg hing. In twee akten uit de late 18e eeuw wordt deze herberg de Zwarte Adelaar genoemd.

De familie Trines speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van het dorp. De grote mond van herbergier Jan Trines bracht hem geregeld in aanraking met justitie en als zodanig was hij een vroege Windbuujel, zoals de inwoners van Reuver rond vastelaovend worden genoemd. De vroegste bewoners en huiseigenaren zijn vrij goed te achterhalen aan de hand van een kaart die landmeter Smabers maakte op het einde van de 18e eeuw.

Literatuur


R.K. Kerk te Reuver
Reuver Centrum

Externe links