Oostrum

Uit Genealogie Limburg Wiki
O.L.V. Kerk te Oostrum

Oostrum (Limburgs: Aostrem of Aostrum) is het grootste kerkdorp van de gemeente Venray.

Geschiedenis

Het heeft een indrukwekkende historie die terug te voeren is tot minimaal 1200 toen de naam Oostrum reeds in de geschiedkundige stukken voor kwam.

De oudste akte van de schepenbank dateert van 16 april 1410. Er is van deze schepenbank een zegelstempel bewaard gebleven (onbekend uit welk jaar) dat de Heilige Maagd Maria vertoont met op haar rechterarm het kind Jezus en in haar linkerhand een scepter met in de rand "Segel der Schepens Oosterom".

Monumenten

Rond het jaar 1400 werd een eenbeukige kerk gebouwd, ter vervanging van een 13e eeuwse voorganger. Deze kerk had een aanzet tot een toren, maar deze werd pas afgebouwd in 1888 naar ontwerp van J. Jorna uit Roermond. In de jaren '30 van de vorige eeuw werd vanwege ruimtegebrek een grote driebeukige kerk gebouwd tegen het oude schip. De architect hiervan was J. Coumans. Het oude schip werd hierdoor veranderd in een soort van voorportaal. In 1944 werd de kerk opgeblazen. In 1952-1953 werd de oorlogsschade hersteld. De toren werd hierbij onder één dak gebracht. Er werd ook een dakruiter op het dak geplaatst.

Oostrum is een bedevaartsoord: Onze Lieve Vrouw Behoudenis der Kranken.

Literatuur

  • Marinus Flokstra, Kastelen in het land van Kessel, blz. 348-355 (De burcht Spraeland) uit 2005.
  • M.J. Janssen, Historie der aloude heerlijkheid Spraeland-Oostrum, van de Onze Lieve kapel met het mirakuleus beeld en het gilde aldaar in Publications ... dans le Limbourg 1896-1897.