Munstergeleen

Uit Genealogie Limburg Wiki

Munstergeleen (Limburgs: Munstergelaen) is een plaats in de gemeente Sittard-Geleen in de provincie Limburg. Vanaf 1810 was Munstergeleen een zelfstandige gemeente. De gemeente werd echter bij de grootschalige gemeentelijke herindelingen in Limburg in 1982 opgeheven en bij de voormalige gemeente Sittard gevoegd.

Naam

Waar de naam Munstergeleen vandaan komt, is niet exact bekend, maar hij zou kunnen verwijzen naar een proosdij die er tot de tweede helft van de twaalfde eeuw zou hebben bestaan en die ondergeschikt was aan de abdij van Sint-Vaast in Atrecht. Ook de naam Abshoven zou met deze abdij in verband gebracht moeten worden.

Geschiedenis

De kerk van Munstergeleen werd in 1299 bij het Sittardse Sint-Petruskappitel gevoegd en het dorp werd onderhorig aan de Sittardse schepenbank. Vanaf de Franse tijd was Munstergeleen een zelfstandige gemeente, maar bij de gemeentelijke indeling in 1982 werd het bij Sittard gevoegd.

Monumenten

  • De chorushoeve (17de eeuw), een van de weinige Limburgse boerderijen met vakwerk in leem.
  • St. Pancratiuskerk dateert uit 1924-1925 naar een ontwerp van Nico Ramakers De kerk bevat glas-lood-ramen van Jacques Verheyen
  • Het complex Abshoven was lange tijd eigendom van de abdij Valdieu. De oudste delen zijn de grote schuur uit 1715, het herenhuis uit 1716 en de zuidelijke vleugel uit 1717. In 1901 werd Abshoven een zusterklooster. Vele jaren lang is het complex in gebruik geweest als instelling voor jeugdhulpverlening. In juni 1995 brak een grote brand uit in het toen al enkele jaren leegstaande klooster en de neogotische kapel, die voor een groot deel in vlammen opging.

Archieven

De registers van Dopen, Trouwen en Begraven beginnen allen in 1673 (parochie H. Pancratius). Zie ook deze link DTB-registers en Burgerlijke Stand.

Externe link