Hulsberg

Uit Genealogie Limburg Wiki

Hulsberg (Limburgs: Hölsberg) is een dorp in de gemeente Nuth in het zuiden van Limburg (Nederland). Tot 1982 was Hulsberg een zelfstandige gemeente. Bij de gemeentelijke herindeling werd de gemeente samengevoegd met Nuth. Een deel van het gebied van de voormalige gemeente Hulsberg kwam bij de gemeente Valkenburg aan de Geul en een deel ging naar Voerendaal. In 1941 was er bij een grenscorrectie al 0,96 km² (met 919 inwoners) aan de gemeente Valkenburg-Houthem toegevoegd.

Geschiedenis

Er is een eenvoudig Romeins landhuis hier gevonden.

Hulsberg werd voor het eerst vermeld in 1147 als Hulsberga.

Monumenten

  • De kerk van Hulsberg is gewijd aan de heilige Clemens. Het gebouw dateert oorspronkelijk uit 1820, maar het werd ingrijpend verbouwd en vergroot in 1908 en 1930. De glas-in-loodramen zijn gemaakt door Hans Truyen. Het orgel is gebouwd door de Maastrichtse orgelbouwers Willem Theodoor Pieter Theo Pereboom en Jean Leyser en is rond de jaarwisseling van 1871/1872 geplaatst. In het instrument is pijpwerk uit de 18e eeuw verwerkt.
  • Hoeve Wissengracht, een carréboerderij, is een rijksmonument.

Archieven

De Doopregisters beginnen in 1643, de Huwelijksregisters in 1617 en de Overlijdensregisters in 1620 (parochie H. Jacobus de Meerdere). Zie ook deze link DTB-registers en Burgerlijke Stand.