Heijenrath

Uit Genealogie Limburg Wiki

Heijenrath is een buurtschap gelegen op het plateau van Eperheide ten noordoosten van het dorp Slenaken in de gemeente Gulpen-Wittem.

Naam

Heijenrath staat in oude archiefstukken wel omschreven als Heijenrade, Heienroth,(1371) de Hedenrot/Heyenrot (1685) en Heijenroth (1840). Plaatsnamen eindigend op “rode” of “rade” duiden op het feit dat dergelijke plaatsen in een ver verleden werden gevestigd aan de rand van een bebost gebied. Om dat gebied bewoonbaar te maken werd het bos gerooid en het land geploegd. Het gerooide bouwland werd rode of rade genoemd. Rath is de Duitstalige variant op het Nederlandse rade. In het geval van Heijenrath is de naam vrij duidelijk, het is een ontginning van heidegrond. Overigens moet daarbij in acht genomen worden dat heide hoeft te staan voor een met heide begroeide vlakte, maar dat het ook wildbegroeid, ongecultiveerd land kan betekenen.

Geschiedenis

In oorsprong is Heyenrath niet meer dan een verzameling van enkele boerderijen geweest waarvan enkele in hun huidige vorm uit de achttiende eeuw stammen.