Gulpen

Uit Genealogie Limburg Wiki

Gulpen (Limburgs: Gullepe of Gulpe) is een plaats in het Zuid-Limburgse Heuvelland.

Tot 1999 vormde het, tezamen met een aantal andere kernen, de gemeente Gulpen. Sinds genoemd jaar is deze gemeente samengevoegd met de voormalige gemeente Wittem. De nieuw ontstane fusiegemeente heet Gulpen-Wittem.

Naam

De plaats zelf ontleent haar naam aan het riviertje de Gulp, dat dwars door het centrum van het dorp loopt en het dorpsgezicht typeert. Zie voor een soortgelijke naamgeving Mechelen en Swalmen.

Monumenten

Gulpen-kerk.jpg

Op het oude kerkhof staat een romaanse toren, die waarschijnlijk uit de 11e eeuw dateert en het enige nog bestaande deel is van een middeleeuwse dorpskerk. Gezien haar bouw (muren van 1,5 tot 2 m dikte) en haar ligging heeft zij waarschijnlijk oorspronkelijk tevens als verdedigingstoren gediend, waar ook de plaatselijke bevolking bij dreigend gevaar haar toevlucht kon zoeken. De voormalige pastorie die tegen de toren aanleunt, dateert uit 1732. De huidige neoromaanse Sint-Petruskerk dateert uit 1924 en werd ontworpen door Caspar Franssen. Als gemeentehuis wordt een voormalig klooster gebruikt dat in 1932 volgens een ontwerp van Alphons Boosten werd gebouwd.

Families die langdurig in Gulpen woonden of wonen

Archieven

  • De katholieke Doopregisters beginnen in 1621, de Huwelijks- en Overlijdensregisters in 1630 (parochie H.H. Petrus en Lambertus).
  • De protestantse Doopregisters beginnen in 1650, de Huwelijksregisters in 1663 en de Overlijdensregisters in 1745.

Zie ook deze link DTB-registers en Burgerlijke Stand Gulpen.