Anna Maria Bernardina van Hoensbroeck-Geul

Uit Genealogie Limburg Wiki

Naar Wikipedia

Anna Maria Bernardina Apollonia Philippa van Hoensbroeck-Geul was de laatste gravin uit de tak Geul van het Huis Hoensbroeck.
Zij werd gedoopt in de Sint-Martinuskerk (Geulle) op 8 mei 1729 als dochter van Herman IX Otto van Hoensbroeck-Geul (1699-1762) en Anna Maria Juliana Felicitas van Prevel tot Bettembourg (1698-1775).
Na het overlijden van haar vader in 1762 erfde zij diens bezittingen en werd daardoor vrouwe van Geul, Bunde, Ulestraten, Erpicom, Grote-Brogel, Monfrin, Gemine, Baillonville en Strasbourgh.

Anna huwde op 21 januari 1748 met Frans Xaver van Hohenzollern-Hechingen, een familielid van de latere Duitse keizers (waarmee de hogere adel op het kasteel zijn intrede deed). Frans Xavier (18 augustus 1719 - 19 maart 1765) was een zoon van Herman Frederik van Hohenzollern-Hechingen en Maria Josepha Theresia van Oetingen (1694-1778). Hij was kapitein in het regiment Birckenfeld, later luitenant-generaal in Oostenrijkse dienst.

Uit dit huwelijk stammen drie generaties Hohenzollern-Hechingen. De laatste mannelijke nazaat was Friedrich Wilhelm, overleden 3 september 1869, uit wiens morganatisch huwelijk met Amalia vrouwe Schenck van Geyern de nog bloeiende graven van Rothenburg stammen. Uit haar huwelijk zijn 4 kinderen geboren, onder wie:

  • Herman Maria Frederik Otto van Hohenzollern-Hechingen (Lockenhaus, 30 juli 1751 - Kasteel Lindich, Hechingen, 2 november 1810)
  • Felicitas van Hohenzollern, zij trouwde met graaf Maximiliaan Hendrik Laurens Hoen van Cartils tot Neufchateau. Zij kregen drie kinderen, alle drie dochters:
  • De oudste trouwde met Ladislav de Villers-Masbourg d'Eclaye van Schaloen, Philipine Marie Thérèse Francoise Jeanne Hoen van Cartils tot Neufchateau,
  • de tweede dochter, trouwde met de graaf de Hamal. Dit echtpaar verbleef op kasteel Geulle tot 1842. In dat jaar verkocht de Hamal het kasteel aan de Belgische graaf Emile Désirë Antoine d'Oultremont de Warfusée.
  • de jongste bleef ongehuwd.

Anna overleed te Geulle op 26 september 1798. Zij werd in stilte en zonder plechtigheden vóór de kerkdeur van de kerk te Geulle begraven, omdat de kerk door de Fransen was gesloten en verzegeld.