Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Ourte (departement)

1.515 bytes toegevoegd, 29 okt 2012 14:00
k
geen bewerkingssamenvatting
''Naar Wikipedia''

'''Ourte''' is de naam van een voormalig departement in de Nederlanden. Het omvatte ongeveer de huidige Belgische provincie Luik en enige stukjes die nu in Duitsland liggen. Hoewel het departement naar de rivier de [[Ourthe]] genoemd is, werd het officieel als ''Ourte'' geschreven, hetgeen wellicht gepoogd werd een nieuwe Franse schrijfwijze in te voeren.

Het werd gevormd in 1795 bij de Franse annexatie van de Zuidelijke Nederlanden met het kernstuk van het [[prinsbisdom Luik]], het [[prinsdom Stavelot-Malmedy]], het [[hertogdom Limburg]] en stukjes van het hertogdom Luxemburg, het graafschap Namen en het hertogdom Brabant.

De hoofdstad was [[Luik]].

==Indeling==

Het departement was ingedeeld in de volgende [[arrondissement]]en en [[kanton]]s:

*[[arrondissement]] Luik, kantons: [[Dalhem]], Fléron, Glaaien, Herve, Hollogne, Luik, Louveigné, Seraing en Borgworm.
*arrondissement Hoei, kantons: Avennes, Bodegnée, Ferrières, Héron, Hoei, Landen en Nandrin.
*arrondissement Malmedy, kantons: [[Aubel]], [[Eupen]], Kronenburg, [[Limburg]], Malmedy, Sankt Vith, Schleiden, Spa, Stavelot, Verviers en Vielsalm.

Na de nederlaag van Napoleon Bonaparte in 1814 kwam het grootste deel bij het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het oostelijke deel (Eupen, Malmedy, Sankt Vith, Kronenburg, Schleiden) werd een deel van Pruisische Rijnprovincie. Eupen, Malmedy en Sankt Vith werden later bij het Verdrag van Versailles aan België toegewezen

[[Categorie: Geschiedenis van Limburg]]
860
bewerkingen

Navigatiemenu