Wijnand(t)s: verschil tussen versies

Uit Genealogie Limburg Wiki
Regel 19: Regel 19:
  
 
==='''Wapen'''===
 
==='''Wapen'''===
[[Bestand:Familiewapen Wijnand(t)s.jpg]]
+
[[Afbeelding:Familiewapen Wijnand(t)s.jpg|thumb|left|300px| Familiewapen Wijnand(t)s]]
 +
 
 
==='''Generatie I'''===
 
==='''Generatie I'''===
 
==='''Generatie II'''===
 
==='''Generatie II'''===

Versie van 25 mrt 2021 19:19

GENEALOGIE WIJNAND(T)S

Inleiding

Inleiding De familie Wijnands komt uit Maastricht en omgeving. Andere veel voorkomende varianten van de schrijfwijze van de geslachtnaam zijn Wijnandts, Wijnants, Wijnen, Wijnans, Winants en Wynands. Waarschijnlijk was de oorspronkelijke familienaam Moors (Moers) en is in de zestiende eeuw al snel Wijnants als patroniem de familienaam geworden. Zoals gebruikelijk in Limburg werden familienamen in de zestiende en zeventiende eeuw wisselend gebruikt en schreef de dorpspastoor de dopeling afwisselend in met de familienaam, het patroniem van de vader of grootvader of andere naam. Dit verschijnsel is beschreven voor de doopregisters in Noord-Limburg.[1] [2] Vanaf het midden van de zeventiende eeuw is de meest voorkomende schrijfwijze van de familienaam Wijnandts of Wijnands, terwijl een klein deel van de familie vanaf het begin van de twintigste eeuw de naam als Wynands schrijft. Veel nazaten van de stamvader Henricus Wijnants zijn nog steeds woonachtig in Zuid-Limburg.
Bekende naamdragers zijn Anna Cornelia Wijnandts-Louis (1882-1957), het eerste vrouwelijke raadslid in Maastricht en eerste volgens actief kiesrecht gekozen vrouwelijke raadslid in Nederland (1920), en Hubertus Jacobus Gerardus Wijnands (1922-2002), naamgever van de 'Secretaris Wijnandsstraat' in Maastricht (Heer) en ‘Burgemeester Wijnandsstraat’ in Eijsden.

Wapen

Familiewapen Wijnand(t)s

Generatie I

Generatie II

Generatie III




Medewerkers

Harry Luijten, eerste versie op 11 juni 2008


  1. P.J.M. van Enckevoort. Vernoemingen in het Land van Kessel, Limburgs Tijdschrift voor Genealogie 22 (1994), 75-78.
  2. P.R.M. Teeuwen en J.H. Hansen. Het geslacht Teeuwen uit Tegelen en zijn oorsprong in Maasbree. De Nederlandsche Leeuw 131 (2014), 137-151.