Staats Opper-Gelre

Uit Genealogie Limburg Wiki

-- > Naar het onderwerp van dit artikel kan ook verwezen worden met de omschrijving Staats Overkwartier van Gelre. Met de bovenstaande lemma-keuze wordt de terminologie van prof. A.M.J.A. Berkvens (zie externe link) aangehouden.

Nieuwe kaart van Gelderland, behoorende tot het vaderlandsch woordenboek van Jacobus Kok, Abraham van Krevelt, 1784.

Na de Vrede van Utrecht in 1713 werd het Overkwartier van Gelre gesplitst in vier delen. Een deel met onder andere de stad Venlo, kwam in handen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dit deel van het voormalige Spaans Opper-Gelre werd ook wel Staats Opper-Gelre genoemd.

Staats Opper-Gelre ontstond dus in 1713, aan het einde van de Spaanse Successieoorlog, werd bevestigd bij de Vrede van Utrecht en werd vervolgens in 1715 bij het Barrièretractaat als een nieuw Generaliteitsland aan de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden toegevoegd.

Het was een klein gebied bestaande uit drie aan de Maas gelegen exclaves, te weten de stad Venlo met het fort St. Michiel (bij Blerick) en Leuth (bij Kaldenkirchen), en verder zuidelijk de gemeenten (schepenbanken) Beesel (met Belfeld en Asselt), alsmede Echt, Laak (bij Echt), Linne, Montfort, Nieuwstadt, Ohé, Sint Odiliënberg, Stevensweert en Vlodrop.

Na de Franse inval in 1795 werden de landen van Staats Opper-Gelre deel van het Franse Departement van de Roer.

Externe links