Anonieme gebruiker

Wijzigingen

Uit Genealogie Limburg Wiki
3.028 bytes toegevoegd ,  16 mei 2012 07:17
k
geen bewerkingssamenvatting
'''Hegge''' (Limburgs: Genèk) is een buurtschap in de gemeente [[Schinnen]]. Hegge is gelegen in het beekdal van de [[Geleenbeek|Geleen]]. Ten opzichte van het kerkdorp [[Schinnen]] ligt de buurt aan de overzijde van de beek, op zo'n twee kilometer ten westen van dit dorp en ten zuiden van de snelweg A76. Het huidige buurtschap ligt als een straatnederzetting aan de doorgaande weg tussen [[Nagelbeek]] en [[Spaubeek]].

==Naam==
Hegge ontleent zijn naam aan het woord ''haag'' ('omheining met struikgewas').<ref>G. van Berkel en K. Samplonius, Nederlandse plaatsnamen, herkomst en historie</ref>

==Landschap==
De buurtschap ligt in het [[Geleenbeek|Geleendal]]. Aan de lage zijde liggen hier weilanden, beemden en broekgronden, waarin talrijke bronnen ontspringen die op de Geleenbeek ontwateren. Aan de hoge zijde van de nederzetting ligt de dalwand van het plateau van [[Schimmert]] met schitterende vergezichten.

==Geschiedenis==
In Hegge lagen vroeger uitgestrekte leengoederen. Zij behoorden toe aan de leenhoven van [[Sint-Jansgeleen]] en [[Kasteel Terborgh|Terborgh]]. De bebouwing van het buurtschap bestond vroeger uit enkele losse clusters van boerenhoeven.
Met de term Hegge wordt mogelijk in oorsprong het huidige huis Ten Dijcken aangeduid, dat oorspronkelijk werd getypeerd als het huis 'Die Hegghe' en later haar naam aan het buurtschap heeft gegeven. Ten Dijcken ligt in het Spaubeekse deel van Hegge. De nabijgelegen Schinnense kern van Hegge heette oorspronkelijk Minnekom, naar het gelijknamige leengoed rond de splitsing Heggerstraat-Spaubeeker Kerkpad. Ook lag hier voorheen het omwaterde herenhuis Strijthagen, waarvan de fundamenten in 2000 werden opgegraven. De fundamenten liggen deels onder het later aangelegde mijnspoor. Richting Nagelbeek ligt van oudsher een tweede bebouwingscluster. Hier lagen o.a. de leengoederen Helgenborn, de Camp en de Haestad.<ref>R.Vonk: 'Leen- en laathoven en hun goederen in Schinnen'', deel 1, in: ''Historiek'' 2009, Schinnen.</ref> Laatstgenoemde hoeve is tegenwoordig nog herkenbaar aan de grote witte boerderij die (onterecht) de benaming Hagensleen draagt.<ref> De benaming Hagensleen werd voor het eerst in Historiek 1985 verondersteld. In Historiek 2009 wordt echter bewezen, dat het huidige pand 'Hagensleen' in oorsprong 'Haestad' is geweest. Ook wordt in hetzelfde artikel de ligging van het leengoed Helgenborn gespecificeerd.</ref>

==Bezienswaardigheden==
In Hegge (gedeelte Spaubeek) ligt het herenhuis [[Huis Ten Dijcken|Ten Dijcken]], dat dateert van rond 1600. Een opvallende hoeve is de Haestad, nu bekend als hoeve Hagensleen. Het opvallende uiterlijk van deze witte boerderij dateert uit de achttiende/negentiende eeuw. Tegenwoordig is de boerderij verbouwd tot vier woningen, waarvan één nog steeds in gebruik is als hoeve.

==Literatuur==
*VONK, R. Leen- en laathoven en hun goederen in Schinnen deel 1. Historiek 2009, Schinnen.

==Links==
*[http://www.buurtvereniginghegge.nl/ buurtvereniging Hegge]


==Bronvermeldingen==
<references/>
6.420

bewerkingen