Craneveld

Uit Genealogie Limburg Wiki

(Naar Wikipedia)

De Craneveld is een verdwenen boerderij bij Venlo. De naam is vermoedelijk afkomstig van een open veld waar kraanvogels (Venloos: krane; oude spelling: crane) broedden. Dit geeft tevens aan dat de plek zich op een redelijke afstand van de stad bevond.
De boerderij is waarschijnlijk in de zestiende eeuw gebouwd, maar dit is tot op heden niet met zekerheid vast te stellen. Evenmin is bekend of de naam van Gerrit van Craneveld, die in 1436 de makelaardij van Venlo verkocht aan Willem van Holthuysen, deurwaarder van hertog Arnold van Gelre, al kan worden verbonden aan deze hoeve. Wel is bekend dat de boerderij is afgebroken toen Fort Ginkel gereed was, dus rond 1731. De achterliggende reden voor het afbreken was om een vrij schootsveld vanuit het fort te creëren. Ook kon men bij belegeringen de vijand beter in de gaten houden. Volgens mondelinge overlevering diende de boerderij met name voor opslag van granen door de aan de noordzijde van de stad werkende akkermannen of boeren.
Tegenwoordig herinnert alleen nog een gelijknamige straat en een daaraan gelegen sporthal nog aan de verdwenen boerderij. Beide bevinden zich in de wijk Meeuwbeemd.

Bron

Robert Camps 1993: Historisch Vademecum Venlo 650 jaar