Baeten

Uit Genealogie Limburg Wiki
Versie door Eugene (overleg | bijdragen) op 26 jan 2024 om 22:39
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Tree3c.jpg

Algemene informatie

Baeten is een matroniem en betekent 'zoon van Baet(gen)'. Deze voornaam werd in de DTB-boeken door de pastoor meestal geschreven als Beatrix. De spelling is tamelijk consistent.

De stamvader van deze familie is Nicolaes Simonis. Zijn kinderen en hun afstammelingen dragen de naam Baeten; een versteend matroniem. Aan wie de naam Baeten wordt ontleend is niet duidelijk. Nicolaes Simonis is in Sevenum geboren.

De relatie tussen twee van zijn (achter)kleinkinderen wordt beschreven in een verzoek om huwelijksdispensatie. Op 26 september 1715 schrijft G. Horstmans, pastoor in Sevenum, en brief als aanvraag voor dispensatie vanwege 3e/4e graad bloedverwantschap in verband met voorgenomen huwelijk tussen:

  • Petrus Baeten, zoon van Claes Baeten, Claes zoon van Jan Baeten; en
  • Ida Vervoort, dochter van Elisabeth Vorstermans, Elisabeth dochter van Ida Leijsten, Ida dochter van Neulken Baeten.

Jan (Joannes) Baeten en Neulken Baeten zijn broer en zus. Zie RHCL Maastricht (7-1715-106).

Genealogie

De genealogie begint bij Nicolaes Simonis uit Sevenum. Hij is getrouwd met Catharina. Vele generaties Baeten wonen in Sevenum. Zijn achterachterkleindochter, Joanna Baeten, is in 1751 verwikkeld in een schandaal. Bij haar wordt een kind verwekt door een getrouwd man uit Horst ('een ongelijken persoon') waarvoor zij door de schepenbank te Horst wordt beboet met een bedrag van 100 gulden. Het kind, Jacobus Derix, wordt in 1751 geboren en op 15 april 1751 gedoopt. Jacobus wordt door Joanna, die later trouwt met Arnoldus Dunck uit Venray, opgevoed. Jacobus Derix belandt in 1784 in Huissen waar hij op 7 juni 1786 als Jacobus Derksen, trouwt met Antonia de Locht. De kinderen en afstammelingen van Jacobus Derix dragen de naam Derksen.

Losse eindjes

Er is vermoedelijk een filiatie met de familie Raets. Deze filiatie moet echter nog bewezen worden.

Bronnen/Literatuur

Derksen, F., Het Raadsel van Horst, Gens Nostra, 53, 7/8 (juli/augustus 1998), 365-385.