Weerst

Uit Genealogie Limburg Wiki

Weerst (Frans: Warsage) is een deelgemeente van de Belgische gemeente Dalhem in de provincie Luik.

Geschiedenis

Weerst werd gesticht op een golvende leembodem. Het landschap vertoont veel overeenkomsten met dat van het nabijgelegen Zuid-Limburg. Het dorp wordt in Middeleeuwse bronnen aangeduid als 'Werste' (1202). Weerst was onderdeel van de schepenbank ’s-Gravenvoeren. Daarmee behoorde het tot het land van Dalhem, één van de Landen van Overmaas.
Een belangrijke hoeve in het dorp was de laathof van Hoechstraeten of hof van Wichampreit: “…dan den hoeff van Wichampreit ende den hoff vander Hoechstraeten zyn off is eynen hoeff…” (1613). Deze hoeve had haar eigen ‘Costumen des erfflaethoeff van der Hoechstraeten.’[1]
Bij het Partage-tractaat (="opdelingsverdrag") tussen de Republiek en Spanje op 26 december 1661 werd bepaald dat Weerst aan de Spaanse koning bleef.

Verfransing

Oorspronkelijk spraken de inwoners van Weerst één van de plaatselijke Limburgse dialecten in Overmaas. Weerst kende vanaf de achttiende eeuw echter een geleidelijke verfransing. In de negentiende eeuw werd het dorp volledig Franstalig.

Verkeer

Het dorp ligt aan de N608 die Visé met Gemmenich verbindt. Even buiten het dorp, op de grens met ´s-Gravenvoeren ligt spoorlijn 24, een onderdeel van de bekende Montzenroute. Deze goederenspoorlijn is één van de belangrijkste verbindingen tussen de haven van Antwerpen en Duitsland. Op spoorlijn 24 heeft geen personenvervoer plaats.


Referenties

[1] ↑ Galloromaniae Neerlandicae submersae fragmenta. L. van Durme. Koninklijke Adacemie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, 1996.