Walem

Uit Genealogie Limburg Wiki

Walem is een gehucht in het zuidelijk deel van de Nederlandse provincie Limburg, gelegen op een heuvelplateau op ongeveer 2,5 kilometer ten oosten van Valkenburg en 1 kilometer ten noorden van Schin op Geul. Het maakt deel uit van de gemeente Valkenburg aan de Geul, hoewel een aantal onbebouwde percelen in de gemeente Voerendaal ligt.

Naam

De huidige schrijfwijze Walem is een verbastering van Waalhem of eigenlijk Waalheim. De voor ons oudst bekende vermelding ervan stamt uit de dertiende eeuw. Waal stamt waarschijnlijk van 'valo', dat heer of hoofd (baas) betekent. De naam van het dorp Wahlwiller in de gemeente Gulpen-Wittem zou dezelfde oorsprong hebben. Het suffix heim is een middeleeuwse aanduiding voor een nederzetting.

Beschrijving

Er kunnen twee verschillende gedeeltes worden onderscheiden die samen de kern Walem vormen. Het ene deel ligt verspreid langs de gelijknamige weg die begint in Schin op Geul, in het dal van de Geul, en een klim maakt van ongeveer zestig meter naar het plateau van Walem. Bovenaan de klim bevindt zich het andere deel, waar ook de Mariakapel staat.

Oorspronkelijk hoorde Walem bij de gemeente Schin op Geul en wordt thans nog steeds beschouwd als een buurtschap van die kern, hoewel Walem door de huidige fusiegemeente Valkenburg aan de Geul wordt aangemerkt als officiële kern.


Monumenten

  • Nabij Walem bevindt zich, gelegen in een hellingsbos, een voormalige kluizenarij. De zogeheten 'Kluis op de Schaelsberg' is een mergelen bouwwerk dat stamt uit 1688 en dat tot circa 1930 bewoond is geweest.
  • In een stuk bos op de nabijgelegen Goudsberg bevinden zich de resten van een Romeinse wachttoren. De weg waaraan deze overblijfselen liggen zou een gedeelte zijn geweest van de heerweg Boulogne-sur-Mer - Heerlen (die tegenwoordig als de Via Belgica wordt aangeduid).