Vijlen

Uit Genealogie Limburg Wiki
Vijlen, kerk in straatzicht.jpg

Vijlen (Limburgs: Viele) is een dorpje in Zuid-Limburg behorend tot de gemeente Vaals. Vijlen ligt op ongeveer 200 meter hoogte boven NAP en is daarmee het hoogst gelegen dorp van Nederland.

Naam

De naam Vijlen komt van het Romeinse Villae, wat hoeven betekent.

Geschiedenis

Vijlen heeft een lange historie en is een van de oudste in de annalen beschreven dorpen van het Heuvelland. Op een heuveltop in Vijlen stichtte St. Clodulfus volgens de overlevering reeds in de 7e eeuw een kerk, waarvan verder nauwelijks iets bekend is. Wel is bekend dat Vijlen tot 1860 een middeleeuwse kerk bezat, die dat jaar werd afgebroken en waar verder niets meer van over is. In 1879 was de nieuwe kerk gereed.

Reeds in 1016 duikt de naam Villare op in de archieven van de Abdij van Burtscheidt die rondom Vijlen vele landerijen in bezit hadden. In 2016 hoopt Vijlen zijn 1000 jarig bestaan te vieren.

Monumenten

De neogotische Sint-Martinuskerk werd ontworpen door architect Carl Weber en werd, op de toren na, in 1862 voltooid. Rond 1879 moet de toren zijn voltooid.

Archieven

De Doopregisters beginnen in 1763 en de Overlijdensregisters in 1795, de Huwelijksregisters beginnen pas bij de invoering van de Burgerlijk Stand (parochie H. Martinus).