Anonieme gebruiker

Wijzigingen

Uit Genealogie Limburg Wiki
595 bytes toegevoegd ,  4 nov 2020 19:46
geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:  
De familienaam '''Dreessen''', als variant van de naam [[Driessen]], komt vooral voor in Zuid- en Midden-Limburg. De naam is een [[patroniem]], afgeleid van de roepnaam Drees of Dries (Andreas).  
 
De familienaam '''Dreessen''', als variant van de naam [[Driessen]], komt vooral voor in Zuid- en Midden-Limburg. De naam is een [[patroniem]], afgeleid van de roepnaam Drees of Dries (Andreas).  
   −
Onderstaande tak Dreessen stamt af van Petrus Drie(s)sen(s) uit Uikhoven (B), een kerkdorp dat tegenover [[Geulle]] ligt aan de overkant van de [[Maas]]. In de opeenvolgende generaties wisselt de spelling van de naam regelmatig. De schrijfwijze die het dichtst bij de Limburgse uitspraak ligt, is Dreessen of Dreesen. De spelling met 'ie' is in feite een vernederlandsing daarvan. In de achttiende eeuw kozen sommige pastoors daarvoor, in de negentiende eeuw kozen sommige ambtenaren van de burgerlijke stand daarvoor. Pas na 1900 komt de spelling vast te liggen. Er zijn dan in Nederlands-Limburg naast nakomelingen met de naam 'Drees(s)en' ook afstammelingen onder de naam 'Driessen(s)'.  
+
Onderstaande tak Dreessen stamt af van Petrus Drie(s)sen(s) uit Uikhoven (B), een kerkdorp dat tegenover [[Geulle]] ligt aan de overkant van de [[Maas]]. In de opeenvolgende generaties wisselt de spelling van de naam regelmatig. Pas na 1900 komt de spelling vast te liggen. Er zijn dan in Nederlands-Limburg naast nakomelingen met de naam 'Drees(s)en' ook afstammelingen onder de naam 'Driessen(s)'.  
 +
 
 +
Wat betreft de spelling van deze familienaam met 'ee', kan worden opgemerkt dat die schrijfwijze het dichtst bij de dialectuitspraak in Zuid-Limburg ligt. De spelling met 'ie' is echter gangbaarder in Limburg, en bovendien vrijwel de enige spellingsvariant die in de rest van Nederland voorkwam en voorkomt. Om die redenen zullen Limburgse notabelen uit vroeger tijden de variant Dreessen, die in onderstaande familie veel voorkomt, mogelijk als regionaal hebben ervaren. En bijgevolg ging op papier (in kerkboek of akte burgelijke stand) hun spellingsvoorkeur uit naar de algemenere variant 'Driessen', wanneer de comparant zich als ''Dreesse'' kwam voorstellen. Spellingsvariaties waren in de negentiende-eeuwse burgerlijke stand eerder regel dan uitzondering, maar variaties die uiteindelijk tot zo'n groot klankverschil zijn gaan leiden in de twintigste eeuw, zijn wel zeldzaam.
 +
 
    
==Generatie I==
 
==Generatie I==
961

bewerkingen