Sint Antoniusbank

Uit Genealogie Limburg Wiki

Sint-Antoniusbank is een buurtschap van Bemelen en gelegen ten westen en in de gemeente Margraten.

Naam

Oudere schrijfwijzen zijn, Sint Anthonybank, Sint Anthoniusbank en in 1840 Sint Antoniusbank.

Geschiedenis

Tot en met 1827 was het onderdeel van de gemeente Heer en Keer. In 1840 stonden er 8 huizen met 73 inwoners. In 2002 40 huizen met 110 inwoners.

Sint Anthoniusbank werd tijdens het leenstelsel een heerlijkheid, waarschijnlijk onder het commandeurschap van Anthonius van Maastricht. In 1828 is het met Keer afgescheiden van de toenmalige gemeente Heer en met Cadier verenigd in de nieuwe gemeente Cadier en Keer. Bijzonder is dat Sint Anhoniusbank officieel nooit bij de gemeente Bemelen heeft gehoord, terwijl het zowel geografisch als kerkelijk wel onder Bemelen hoorde, en de inwoners zich ook gevoelsmatig het meest met Bemelen verbonden voelden. Na de herindeling van 1982, waarbij zowel de gemeente Bemelen als Cadier en Keer opgingen in de gemeente Margraten, is deze situatie in feite geformaliseerd.

Monumenten

  • De monumentale hoeve Sint Antoniusbank (Sint Antoniusbank 27) dateert oorspronkelijk uit de 17e eeuw, de huidige vorm is 19e-eeuws.
  • Hoeve Beusdaelshof is genoemd naar de bezitters uit 1750. Dit was het geslacht Colin de Beusdael. Op een kaart uit 1658 van de Sint Antoniusbank, wordt Beusdaelshof aangeduid als Velsenhoff (ook Hoeff van den Veels). Het complex heeft ook Scheyffartshuis geheten, genoemd naar het geslacht Scheyffart van den Vels van Bemelen, dat reeds in 1414 wordt genoemd. In 1859 wordt een belangrijk deel van de hoeve geslecht door burgemeester Thomas Leessens. die de gronden verder onder de boeren verpachtte. In het weiland aan de westzijde van de huidige (in 2000 gerenoveerde) boerderij kunt u nu nog de restanten zien liggen van een vierkante toren. Ook zijn er nog sporen van een oude draaiput, die onderin rond is en uit mergel bestaat.
  • Sint Antoniusbank 42, het voormalig Europahuis (op de grens van Bemelen en Sint Antoniusbank) heeft allerlei functies gehad, van klooster tot volkshogeschool. Thans is het een appartementencomplex.