Siebengewald

Uit Genealogie Limburg Wiki

Siebengewald (Noord-Limburgs: Siêbegewâld) is een dorp in de Nederlands-Limburgse gemeente Bergen aan de grens met de Duitse bondsstaat Noord-Rijnland-Westfalen. De plaats ligt in het noordelijkste deel van Limburg, 30 kilometer ten zuidoosten van Nijmegen en 5 kilometer ten zuidwesten van Goch.


Geschiedenis

Siebengewald ligt in een merkwaardige uitstulping van de grens. De grens loopt immers de hele tijd evenwijdig aan de Maas, maar ter hoogte van Nieuw-Bergen maakt de grens in oostelijke richting een uitstulping. In deze uitstulping liggen de dorpen Siebengewald en Groote Horst samen met een aantal kleine gehuchten. De grens is in 1817 of in 1818 vastgesteld als de Franse tijd in Nederland is afgelopen. Ook in het Eerste Franse Keizerrijk lag het gebied in een grensgebied; het grensgebied tussen Hertogdom Gelre en Hertogdom Kleef. De geschiedenis van Siebengewald is nauw verband met de geschiedenis van plaatsen zoals Weeze en Goch. Deze plaatsen behoorden aanvankelijk bij Gelre, maar hoorden vanaf 1473 bij het Hertogdom Kleef en liggen nu dus nog steeds in Noord-Rijn-Westfalen.

Siebengewald is sinds 1863 een zelfstandige parochie en is pas in de tweede helft van de twintigste eeuw uitgegroeid tot een volwaardig dorp.

Siebengewald was tot en met de Tweede Wereldoorlog Duits. Het heette in de Duitse tijd nog Siebenwälder. De Franse en Britse militairen bewaakten de grens en hadden om het dorp zandzakken neergelegd waar tegenwoordig de Nederlands-Duitse grens verloopt.

Literatuur