Sibbe

Uit Genealogie Limburg Wiki

Sibbe (Limburgs: Sub) is een kerkdorp in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg gelegen op ongeveer 7 kilometer ten oosten van Maastricht. Het maakt deel uit van de gemeente Valkenburg aan de Geul.

Naam

Het is verleidelijk om te denken dat de naam Sibbe van Germaanse oorsprong is (de Germaanse term Sibbe duidt op een groep van verwanten die een gemeenschap vormen). De Limburgse naam voor het dorp is echter Sub of Suub en op oude kaarten wordt het dorp aangegeven met 'Sijb'. De Nederlandse benaming 'Sibbe' is dus niet de oorspronkelijke naam van het dorp.

Geschiedenis

Bestuurlijk hoorde Sibbe eeuwenlang bij de voormalige heerlijkheid en gemeente Oud-Valkenburg. Hier stond ook het raadhuis van deze gemeente. De gemeente Oud-Valkenburg ging in 1940 op in Valkenburg-Houthem, die op haar beurt in 1982 (bij de gemeentelijke herindeling) is opgegaan in de gemeente Valkenburg aan de Geul.

Monumenten

  • Het Sibberhuis (ook wel Villartshof genoemd). Het betreft een herenhoeve uit de 16e eeuw. Het gebouw heeft speklagen en een hoektoren en is gebouwd in Maaslandse renaissance-stijl. Het Sibberhuis werd voorheen bewoond door verschillende adellijke families. Ook anno 2006 is het gebouw bewoond.
  • De kerk is gewijd aan de heilige Rosa en is oorspronkelijk gebouwd in 1844. Voor dat jaar viel het dorp kerkelijk onder Oud-Valkenburg. Onder de parochie van Sibbe valt ook het gehucht IJzeren.