Schwalmtal

Uit Genealogie Limburg Wiki

Schwalmtal is een landelijke gemeente in het district Viersen in Noordrijn-Westfalen, in de grensstreek met Nederlands Midden-Limburg. Zij is in 1970 ontstaan uit een fusie tussen de voormalige gemeenten Amern en Waldniel. De gemeente telt 19.012 inwoners [per 1-1-2011]. De gemeente ligt tussen Niederkrüchten en Viersen in, op circa 12 km ten noordwesten van Mönchengladbach. Ze maakt integraal deel uit van het grensoverschrijdende Natuurpark Maas-Swalm-Nette. Het riviertje de Swalm stroomt door haar grondgebied en mondt bij het Nederlandse Swalmen uit in de Maas.

Plaatsen in de gemeente

Schwalmtal bestaat uit de dorpen Amern, Dilkrath, Waldniel, Leloh, Naphausen, Eschenrath, Berg, Eicken, Birgen, Stöcken, Hochfeld, Hehler, Hostert, Fischeln, End, Schier en Linde.

Aangrenzende gemeenten

Nettetal, Viersen, Niederkrüchten, Wegberg en Mönchengladbach.

Bezienswaardigheden

• De Mühlrather molen aan de Hariksee
Het recreatiegebied Hariksee bij Waldniel bezit in de Mühlrather molen uit 1447 de oudste watermolen in de Niederrhein. De Hariksee is 8.000 tot 12.000 jaar oud. Ze heeft een oppervlakte van ca. 20 ha en wordt door de Swalm doorstroomd. Het meer kreeg zijn huidige vorm door turfwinning in de 17de eeuw. Het wordt omringd door een moerassig bosgebied met beuken en zwarte elzen.

Literatuur

• Horst Jungbluth / Helmuth Elsner: Die Schwalm. Tal der Mühlen. Waldniel 1989.

Externe link