Rijckholt

Uit Genealogie Limburg Wiki

Rijckholt (Limburgs: Riêkelt) is een kerkdorp in de Nederlands-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Het is een dorp, tot 1 januari 1943 tevens een eigen gemeente, dat deel uitmaakte van de voormalige gemeente Gronsveld, totdat deze samengevoegd werd met de gemeente Eijsden. In 2011 werd de gemeente Eijsden weer samengevoegd met Margraten.

Wapen

De gemeente voerde geen eigen wapen. De schepenbank echter wel en die zegelde onder de Van Vlodrops met de H.Rombout als schildhouder bij het wapen van Van Vlodrop, later fungeert hij achter het schild staande als schildhouder voor het wapen van De Bounam. De H.Rombout was overigens niet de parochieheilige (Rijckholt viel onder Gronsveld, met St.Maarten), maar in het kasteel was er een kapel aan hem gewijd.

Naam

In 1603 vermeld als Ricquelt, 1805-1806 Ryckholt, 1847 Rijckholt en in 1883 als Rijkholt en later weer met ck. De naam is ontleent aan een samenstelling van het woord rijk in de betekenis van 'machtig, koninklijk' en holt als in 'hout, bos met hoogopgaand geboomte'.

Geschiedenis

In de archieven worden als oudste bezitter van de heerlijkheid Rijckholt vermeld Herman van Gronsveld in 1043. Rijckholt was een kleine rijksheerlijkheid. De heerlijkheid was daarna gedurende de eeuwen in handen van de volgende families, die het door vererving of aankoop hadden verkregen : De Houffalize, Van Bolland (tot 1395), Van de Weyer, Van Vlodrop (tot 1596), Van Lijnden, Van Scharemberg, Van Vlodrop, Van Bongart, Van Wylick (tot 1683), en tenslotte de Bonhomme (later genaamd Bounam de Ryckholt) tot 1793. In Rijckholt bestond een hoge schepenbank onder Aken.

Medio 1850 had rond 1850 185 inwoners; in 1869 216 inwoners.

Monumenten

  • In Rijckholt bevindt zich een kasteeltje, waar lange tijd een jeugdherberg in gevestigd is geweest.
  • De naam van dit plaatsje is speciaal in archeologische kringen bekend, doordat hier prehistorische vuursteenmijnen in het Savelsbos zijn aangetroffen. Deze zijn overigens ook voor het publiek te bezichtigen en als zodanig een toeristische attractie.

Externe link

Burgerlijke Stand