Remersdaal

Uit Genealogie Limburg Wiki

Remersdaal (Limburgs: Rimmezjdel, Frans: Rémersdael; Waals: Rèbiévå [Rembierval]) is een dorp in de Belgischeprovincie Limburg en een kleine deelgemeente van Voeren, een zgn. faciliteitengemeente. Remersdaal telt 400 inwoners en wordt net als de rest van het Land van Herve gekenmerkt door een zeer verspreide bebouwing.

Geschiedenis

Tot de opheffing van het Hertogdom Limburg hoorde Remersdaal tot de Limburgse hoogbank Montzen. Net als de rest van het hertogdom werd Remersdaal bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde Departement van de Ourte.

Remersdaal was van 1851 tot 1977 een zelfstandige gemeente. Voor 1851 behoorde het tot de gemeente Homburg, provincie Luik, en sinds de laatste gemeentehervorming is het onderdeel van de in 1977 nieuwgevormde gemeente Voeren.

Geografie

Met zijn 287,5 meter hoogte is een wijk van Remersdaal niet alleen het hoogste punt van Voeren, maar ook van heel Vlaanderen. De kern van Remersdaal zelf ligt in een zijdal van de Gulp. Tot Remersdaal behoort ook het gehucht Opsinnich (ook wel Obsinnich).

Taal

In tegenstelling tot de vier westelijke dorpen van Voeren wordt het Oost-Voerense dialect van Remersdaal en van Teuven, net als dat van de buurdorpen Aubel en Homburg in het Land van Herve, onder het Platdiets geschaard. Er wonen nu merendeels Franstaligen, in zoverre dat men het Frans als cultuurtaal boven het Nederlands of het Duits verkiest. De autochtone bevolking spreekt onder elkaar Platdiets, een op het Limburgs lijkend dialect, maar Remersdaal is de enige deelgemeente van Voeren waar het Frans als kerktaal geldt. Het dorp is van kerktaal veranderd (van het Nederlands naar het Frans) in de tijd van de overheveling naar Limburg. De pastoor van het dorp was toentertijd een Nederlander, die de wens van een meerderheid van de dorpelingen volgde om de kerktaal te veranderen.

Bezienswaardigheden

Vroeger lag er bij het Kasteel van Obsinnich de Molen van Obsinnich.

Vervoer

Van 1921 tot 1957 had het dorp zijn eigen station Remersdaal.

Externe link