Puth

Uit Genealogie Limburg Wiki

Puth (Limburgs: Pöt) is een kerkdorp dat sinds 1982 behoort tot de gemeente Schinnen. De dorpen Puth en Doenrade liggen op een plateau waar een oude Romeinse handelsweg loopt, vanuit Duitsland richting Maastricht. Deze verbindingsweg heet tegenwoordig de Maastrichterweg. Het dorp kent een lintbebouwing, beginnend bij de Steenstraat via Onderste Puth, Bovenste Puth en Kempkensweg richting Sweikhuizen.

Naam

De naam van dit dorp is ongetwijfeld afgeleid van de in Puth aanwezige diepe waterputten.

Geschiedenis

Het dorp Puth ligt op een plateau waar een oude Romeinse handelsweg loopt, vanuit Duitsland richting Maastricht. Deze verbindingsweg heet tegenwoordig de Maastrichterweg. Het ontstaan van Puth is vermoedelijk te danken aan deze handelsweg. Ondanks de hoge ligging van het desbetreffende gebied ontstond hier toch een populatie wegens de aanwezigheid van zeer vruchtbare en makkelijk te bewerken grond.

De naam Puth werd voor het eerst genoemd in een akte uit 1377. Daarin spreekt men over een ridder, luisterend naar de naam Jan van Putte.

Monumenten

  • Overgebleven zijn een aantal vakwerkhuizen waarvan sommige als hoogwaardig gekwalificeerd kunnen worden. Ook treft men fragmenten aan van vakwerk op binnenplaatsen, voornamelijk in Bovenste Puth. Hier en daar komt men nog klusters tegen van een gesloten bebouwing, welke de restanten zijn van het voormalig geheel.
  • De Petrus Canisiuskerk van Puth werd in 1930-1931 gebouwd naar een ontwerp van Caspar Franssen en zijn zoon Joseph Franssen. Beide afkomstig uit Roermond.