Partij

Uit Genealogie Limburg Wiki

Partij (Limburgs: Partei) is één van de tien kerkdorpen van de Zuid-Limburgse gemeente Gulpen-Wittem. Het dorp ligt aan de rivier de Geul, op de rechteroever, en wordt omgeven door landelijk en zeer heuvelachtig gebied. Op de linkeroever bevinden zich de grotere plaats Gulpen en de Gulperberg. Door het dorp loopt de oude heerweg van Maastricht naar Aken, tegenwoordig ligt parallel hieraan een moderne verkeersweg, de N278, waar de woonkern ten zuiden van is gelegen en het klooster ten noorden van.

Geschiedenis

De eerste officiële vermelding van Partij is in 1364 als dae torteyd, afgeleid van het Romaanse 'Tortata', hetgeen 'bocht' of 'kromming' betekent.

  • In het bekende Redemptoristenklooster wordt de heilige Gerardus Majella vereerd, het klooster was in 1733 voor het eerst in gebruik door de kapucijnen. Voor die tijd lagen op het grondgebied van de toenmalige heerlijkheid Wittem reeds het van oorsprong 13e eeuwse kasteel en de woonkern Partij.
  • Tevens werd er in 1733 een watermolen gebouwd aan een zijtak van de Selzerbeek, die door het dorp stroomt. Deze zijtak werd aangelegd voor de drinkwatervoorziening en de molen is er gedeeltelijk overheen gebouwd zodat het rad inpandig is opgehangen. De huidige eigenaar van de molen is de Stichting Het Limburgs Landschap.
  • Bij Partij ligt ook het klooster Mariëndaal waar zich tevens twee kleine kapellen en een Lourdesgrot bevinden.