Pansters

Uit Genealogie Limburg Wiki

Herkomst

De familie Pansters duikt rond 1730 - via Venlo - op in Swalmen in de persoon van Wolterus Jacobus Pansaert (Pansar, Pansart, Pantzaert). Hij is gehuwd met de uit Swalmen afkomstige Sophia Heuskens. De bruidegom is geboren in Sint Truiden (B) en eerder gehuwd geweest met Joanna Maria Marteau, uit welk huwelijk tenminste een zoon, Philip, werd geboren. Uit het tweede huwelijk kennen we acht kinderen; hun oudst bekende zoon werd in 1730 geboren in Venlo, waar vader mogelijk gelegerd was als militair. Een jaar later woonde het echtpaar echter al in Swalmen.

Naam

Het Meertensinstituut relateert deze naam aan Bantz, Banser, Banzer.
In het plaatselijke spraakgebruik (Beesel) spreekt men wel van (bijvoorbeeld): Sjra van de Pans, vergelijk Coorens.

Eerste generaties

In 1756 trouwde zoon Joannes Pansar (in de wandeling Hannes genoemd) met Anna Catharina Janssens. Het gezin woonde in 1774 bij de Nopperboomgaard, nabij de Veldpoort. Zijn broer Henricus Pantzaert woonde in de Daalcamp, aan Gevaren. Hij was achtereenvolgens gehuwd met Judith Evers (1761), Gertrudis Custers (1763) en Wilhelmina van den Bergh (1772).

In 1768 deed Wolterus Jacobus Pansaert, weduwnaar van Joanna Maria Martau, ten behoeve van zijn zoon Philippus afstand van zijn vruchtgebruiksrechten van goederen in Sint Truiden. Deze akte werd in 1769 nog eens herhaald.

In 1779 trouwde Leonardus Pansters in Roermond met Maria Sophia Beumers. Linnert was de jongste nog levende zoon van Jacob en Sophia. Het gezin hield bezittingen in Swalmen en omgeving.

Verspreiding

Pas in de 20e eeuw vestigden zich leden van deze familie buiten de regio Roermond-Swalmen-Beesel Reuver-Belfeld, waardoor de naam nu ook voorkomt in bijvoorbeeld Heel en Nederweert, maar ook in Zuid-Limburg, vergelijk:

  • Wiel Pansters, zn. van Wilhelmus Hubertus Pansters (*1885) en Dorothea Franssen, * 1/2/1924 Swalmen - + 23/2/1973 Hoensbroek, gehuwd met Ria Mulleners (1927-2001).

Bij de volkstelling in 1947 kwam de naam 40 maal voor in Nederland, waarvan slechts eenmaal buiten Limburg.

Personen

  • Prof. dr. W.G. (Wil) Pansters. Hoogleraar Latijns Amerika, in het bijzonder Mexico aan de RUG; hoofdfunctie: UHD Culturele Antropologie, Universiteit Utrecht
  • Dr. Krijn Pansters (Swalmen, 14 juni 1975). Historicus op het gebied van de middeleeuwen. Senior Onderzoeker Tilburg School of Theology
  • Leon Pansters, *1961, voormalig wethouder gemeente Nuth (2002 - 2008); deeltijd-directeur brede school Neerbeek